HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás az amerikai vízenergia-iparban

ferenck 2017.09.25. 08:30

Az Eaton amerikai energiagazdálkodási és automatizálási nagyvállalat additív gyártótechnológia alkalmazásával tervez előállítani olcsó vízenergiát az Egyesült Államok energetikai minisztériuma számára. A kormánnyal kötött szerződés részeként költséghatékony integrált hidroelektromos (víz segítségével elektromosságot szolgáltató) turbina- és generátorsorokat állít elő a kicsinyített tesztgenerátor 2018-as tesztje előtt.

A potenciálisan 50 gigawatt kapacitású turbinákat az Egyesült Államok vízi útjain tervezik használni. A mostani kisméretű vízenergiai állomásokon és gátakon azért nem élnek a lehetőségekkel, mert nincs hidroelektromos átalakítás.

3dnyomtatas_hydropower.jpg

Az Eaton nem az első cég, amely 3D nyomtatást alkalmaz hidroelektromosság előállításához, nagyobb léptékű tervek kigondolásához. A minneapolisi Verterra Energy például desktop printerekkel (LulzBot) dolgozik vízturbinák nagyméretű, 12 méter hosszú prototípusán.

Az Eaton mérnökei a moduláris csigavonalas, forgólapátos turbina-generátor rendszer előállítási költségeit a kezdeti konceptmodellek 3D nyomtatásával tervezik csökkenteni. A tesztalkatrészek printelésével a hidroelektromos generátorokat és az elektromosság árát kívánják olcsóbbá tenni. Projektjükkel egyben az infrastrukturális beruházásokba fektetett közpénz hatékonyabb elköltésére is próbálnak modellt kidolgozni. A klímaváltozás vízszintre gyakorolt hatását és a halak mozgását is figyelembe veszik, hogy képesek legyenek átúszni a gátakon.

Egyik legfontosabb ötletük, hogy kemény polimer rotort hasonlítanak össze üreges fém-rotorral.

3dnyomtatas_hydropower0.jpg

A munkát a vállalat tavaly nyílt southfieldi (Michigan állam) Additív Gyártás Kiválósági Központjában (AM CoE) végzik. A létesítményben fém és más nyomtatás egyaránt kivitelezhető, megoldásaikkal jó teljesítményű komplex alkatrészeket, tartozékokat és más eszközöket állítanak elő. Közvetlen lézeres fémszinterezést és polimerprintelést használnak.

A központban a világ különböző pontjairól érkező mérnökök vesznek részt továbbképzésen, új 3DP technikák kidolgozásában, vagy egyszerűen csak elsajátítják a 3D nyomtatást.

„Az additív gyártással lehetőség nyílik új anyagok, tervek és folyamat-innovációk hagyományos eljárásoknál gyorsabb összekombinálására. Mérnökök hamar és költséghatékonyan végzik el az iterációkat a terveken, és megváltozhat a tervezés a gyártásért paradigma, a gyártás a tervezésért léphet a helyébe” – nyilatkozta Ramanath Ramakrishnan, az Eaton főmérnöke.

Címkék: víz ipar energiaellátás polimer innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5312892930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása