HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nagyon gyors printert fejlesztett a Voxeljet

ferenck 2017.09.12. 08:30

A legújabb információk alapján a nagyméretű printereiről ismert német Voxeljet hamarosan bemutatja és forgalmazza első nagysebességű szinterező (High Speed Sintering, HSS) 3D ipari nyomtatóját. A HSS a beszámolók szerint még produktívabb, mint a többi additív gyártófolyamat.

Magát a gyártófolyamatot az akkor a Leicester és Nottingham közötti Loughborough Egyetemen dolgozó Neil Hopkinson találta fel még a korai 2000-es években. Nem sokkal később a Sheffield Egyetemen folytatta a fejlesztést, jelenleg pedig a nottinghami Xaar 3D nyomtatóközpontot vezeti. Kollégáival az eljárás kereskedelmi hasznosításán dolgozik, és természetesen gőzerővel keresnek hozzá partnereket. E partnerek egyike a Voxeljet, de a technológiával akadémiai intézmények mellett mások, például a BAE Systems légi ipari gyártó és a fogyasztói termékeket előállító Unilever is dolgoznak.

3dnyomtatas_voxeljet.jpg

A Voxeljet alaptechnológiája a binder jetting, lényege, hogy „a 3D nyomtató finom porrétegeket fektet le, s ezekre rajzolja meg festékkel kevert ragasztóanyaggal a nyomtatandó tárgy rétegeit. A rétegről rétegre e módon felépülő modell némi utómunkát igényel, de a végeredmény full color és így igen élethű lesz.” (FreeDee 3D Akadémia)

A HSS esetében az alapanyagba infravörös reaktív tintát tesznek kötőanyag porréteg helyett, amelyet aztán a nyomtatókar polimerizál. Az így létrejött nyomat felületének minősége és tulajdonságai hasonlók a az MJF (Multi Jet Fusion) és a szelektív lézeres szinterezés (SLS) technikákkal, valamint a fröccsöntéssel készültekhez.

A szelektív lézeres szinterezéssel összehasonlítva a nyomtatófej mérete nagy előny.

3dnyomtatas_voxeljet0.jpg

„Mivel nagyon széles, a jövőben a nagyobb platformokon nő a nyomtatási sebesség, és más additív eljárásokkal összehasonlítva a folyamat még hatékonyabb lesz” – véli Christian Trager, a Voxeljet marketing és sales igazgatója.

A technológia a VX2000 platformon debütál, a nyílt anyagú megoldás pedig az elasztomer- és a polimer innovációra lehet ösztönző hatással. A Voxeljet vezetősége a folyamat és a gép paramétereit illetően is kifejezetten elégedettek, mert mindkettő az ügyfelek speciális igényei szerint alakítható ki. Az anyagok nyílt forrása pedig újabb lehetőségeket kínál. A személyre szabás lehetőségeit tovább bővíti a fejlesztői csomagban beszerezhető új ProPoint moduláris 3D modellező szoftver is.

A részek méretének és paraméterének függvényében, HSS technológiával akár napi 100 ezer darab is előállítható.

Címkék: szolgáltatások nyomtatók innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák Voxeljet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5712822636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása