HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott robotmaszk árulja el az érzelmeinket

ferenck 2017.09.08. 08:30

Különleges projektet vezényelt le a University College London Bartlett Építészeti Iskola mesterképzésén résztvevő hallgatóinak egy csoportja. Robotikai megoldásokkal, szenzortechnológiával, 3D szkenneléssel és nyomtatással meglepő, sőt, kimondottan bizarr szilikon maszkot hoztak létre. A praktikusnak különösebben nem nevezhető darab rendeltetése, hogy a benne lévő buborékozó folyadék színváltozásaival viselője aktuális érzelmi állapotát fejezze ki.

A kísérlet viszont mindenképpen érdekes, a végeredmény látványos, és ha csak játék is, de talán újabb lépés az érzelmi számítások (affective computing) hatékony alkalmazása felé.

Érzelmeinket az arcmimikával elég egyértelműen fejezzük ki. Mindenki érti, hogy a mosoly (ha nem gúnyos) örömöt, boldogságot, a homlokráncolás kételyt, bizonytalanságot, a tátott száj zavart jelent, és így tovább. A londoni diákok viszont arra gondoltak, hogy pillanatnyi érzéseink még látványosabb, de természetesnek egyáltalán nem nevezhető formában is kommunikációs partnereink tudtára juttathatók.

3dnyomtatas_maszk0.jpg

Így jött a színes folyadékkal megtöltött maszk ötlete. A viselő érzéseit Myowace minden egyben elektromiográfiai érzékelő „olvassa”. (A miográf készülékek egyébként az izom-összehúzódás hatásfokát mérik.) Az arckifejezés értelmezése (kódolása, számszerűsítése) után utasítja a maszkot, hogy juttasson folyadékot a nyomtatott hajszálerekbe, vagy távolítsa el onnan.

Szerencsére a diákok írtak hozzá egy egyelőre nem túl részletes használati utasítást (már dolgoznak a bővített változaton), úgyhogy az érdeklődők maguk is elkészíthetik a maszkot, és okozhatnak vele derűs perceket kommunikációs partnereiknek, riadalmat a szomszédnak.

Persze ha rendelkeznek hozzá a megfelelő technikai ismeretekkel. Első lépés a lehető legpontosabb arcmodellezés, különben nem passzol a maszk. A fényképek és 3D szken összerakásához, a 3D modellhez Agisoft szoftvert ajánlanak. A fájlt a ZBrush digitális szobrászeszközzel pontosítjuk, majd Rhinoba exportáljuk, és fantáziánkat eleresztve megtervezzük a tényleges maszkot.

3dnyomtatas_maszk.jpg

Következő lépés a 3D nyomtatás. A diákok nem nevezik meg az ideális nyomtatóanyagot, de mind a PLA, mind az ABS jó rá. Utána töltjük meg az ajánlott Dragon Skin szilikon-keverékkel.

Idáig eljutva jön a legnehezebb rész, az Arduino Uno programozása, hogy értelmezze a szenzorok adatait, illetve mozgásba hozza a víz- vagy levegőpumpát.

Azt tanácsolják, hogy a maszkot a bőrre semmiféle veszélyt nem jelentő szilikon ragasztóval illesszük arcunkra, mert így sokkal élethűbb, mintha rágumiznánk stb.

Címkék: szoftver szilikon maszk ABS Arduino PLA 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5412810216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása