HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rája-tengeralattjáró, okostelefonos rákdiagnosztika, óriás Lego Go-Kart – a napokban történt

ferenck 2017.09.01. 08:30

Partneri szerződést kötött a san diegoi Robo 3D nyomtatócég és a holland nyomtatószál-specialista colorFabb. A szerződés az anyagok forgalmazására és értékesítésére vonatkozik, valamint a colorFabb ezentúl a filament gyártásban szintén érintett Robonak is fejleszt speciális nyomtatószálakat.

Egy év munka után a Virginia Tech kutatói befejezték azoknak a molekuláknak a fejlesztését, amelyek nélkül nem lehet sikeresen nyomtatni a nagyon jó teljesítményű, remek ellenálló-képességgel rendelkező Kapton polimerrel. A műholdak és űrhajók szigeteléséhez használt anyag kifejezetten bírja a meleget, 1000 Fahrenheit (537,777 Celsius fok) felett is működik.

A Formlabs új módszert dolgozott ki fémalkatrészek öntésére. Az eljáráshoz nyomtatott öntőformákat használnak. A cég magas hőfokon is funkcionáló műgyantájával (High Temp Resin) a felhasználók könnyen printelhetik ezeket az öntőformákat. Form 2 nyomtató, az alapanyag, Form Cure UV kamra, CAD szoftver és Audio Meshmixer kell hozzá. 

3dnyomtatas_shortnews.jpg

A brit Mini bemutatta legújabb konceptautóját, a Mini Electric Conceptet, a cég 2019-ben piacra kerülő első teljesen elektromos modelljének „előzetesét.” A jármű klasszikus Mini Cooperekhez képest megváltozott kerekeihez használták a 3D nyomtatást.

3dnyomtatas_shortnews1.jpg

Szintén a szigetországgal kapcsolatos hír, hogy a Király Haditengerészetnek különleges futurisztikus jármű- és fegyverterveket javasoltak mérnökök. A legeredetibb, egy rájaszerű tengeralattjáró 3D nyomtatással készülne, akárcsak a rajként működő hal-alakú torpedók.  

Közismert, hogy az Emirátusok, különösen Dubai nagyon komolyan támogatja a 3D nyomtatást, óriási potenciált lát a technológiában. A napokban a Siemens egyetértési memorandumot írt alá a Dubai Utak és Közlekedési Hatósággal, amelynek értelmében az óriáscég 3D nyomtatással készült részeket dolgoz ki a helyi közlekedési – metró – alrendszerekhez.

Az ausztrál Curtin Egyetem és két kórház kutatói orvosi titánból nyomtatott csontcsavaron dolgoznak. A bővíthető, hosszabbítható csavar súlyos törések, illetve gerincműtétek utáni gyógyulásnál sokat segíthet a betegeken. Csontritkulásos eseteknél különösen hasznos lehet.

3dnyomtatas_shortnews0.jpg

3D nyomtatással (és minimális anyagi befektetéssel) okostelefonok hordozható diagnosztikai eszközökké (is) válnak. Már több appot írtak ilyen céllal, például a Zika és a HIV detektálására. A Washington Egyetem kutatói által fejlesztett új okostelefonos alkalmazás és egy nyomtatott kiegészítő, a BillyScreen felnőtt emberek szemében észreveszi a sárgaságot, amely a hasnyálmirigyrák és más betegségek korai jele lehet.

Egy 18 éves udinei diák szétszedett három öreg tintasugaras nyomtatót és egy szkennert, amelyekből aztán saját 3D printert épített. Az egész 10 eurójába került, és szépen példázza, hogy egy kis újrahasznosítással és barkácsolással, valamint kellő kreativitással jócskán bővülnek a lehetőségek.

3dnyomtatas_shortnews2.jpg

A YouTube-os Mantis Hacks maker-videóiról ismert Matt Denton elkészítette az 1972-es klasszikus Lego Go-Kart az eredetinél ötször nagyobb utánzatát. Csak nyomtatott építőelemeket használt hozzá, és az egész mindössze 130 dollárjába került.

Címkék: rákkutatás autó világűr orvosi műhold Dubai Lego nyomtatóanyagok Maker kultúra nyomtatószálak Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8912794586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása