HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott tollakkal lepte meg egy konferencia vendégeit a Formlabs

ferenck 2017.08.31. 08:30

A Formlabs volt a házigazdája az MIT Médialaboratóriumában nyáron rendezett The Digital Factory konferenciának. Többszáz résztvevőre számítottak, és úgy gondolták, hogy nagymennyiségben gyártott 3D nyomatok szép ajándékok lehetnek.

A vendégek közül többen ismerték a technológiát, így nem szúrhatták ki a szemüket tetszetős csip-csupokkal, és úgy döntöttek, hogy a designja és mérete miatt is kiváló választás, ikonikus Bic Cristal tollal lepik meg őket. Mivel a jövő digitális gyárában pluszköltség nélkül lehetséges a tömeges személyre szabás, elhatározták, hogy parametrikus módszerrel többszáz opciót generálnak, azaz mindegyik résztvevő egyedi tollat kapott.

3dnyomtatas_toll.jpg

Egy hetet adtak maguknak a 700 tollra és kupakra. A háromnapos tervezést és a tesztelést egy személy végezte, a másfél napos nyomtatást szintén egy személy és hét printer kivitelezte, míg a kétnapos utómunkálatok és összeszerelés két személy munkája volt. Szerencsére eleve módjukban állt a kisszériás gyártás. Tapasztalatból tudták, hogy nagymennyiségű sztereolitográfiás nyomathoz, a tisztításhoz és az összeszereléshez könnyen kezelhető fájlokat kell készíteniük. Sem a tollakhoz, sem a kupakokhoz nem kellett segédanyag, és a kupakokat például közvetlenül a munkatérből, fejjel lefelé printelték, hogy elkerüljék az ilyenkor elvileg előforduló hibákat.

A printelést a mennyiség és a nyomtatók kihasználtsága miatt is optimalizálni kellett. Azokban a nyomtatóműhelyekben, ahol az alkalmazottak csak munkaidőben tartózkodnak bent, 16-20 órás printelések az ideálisak. Ha naponta csak egyszer kell változtatni, a gépek sohasem maradnak tétlenek. Hosszabb tárgyak nyomtatása tovább tart, mert a rétegek száma is több, a tollaknál 1340 volt, de végül egyik napról a másikra 7 gépen oldották meg úgy, hogy egyetlen print sem tartott tovább 18-20 óránál. A toll üreges, így a felesleges műgyantát nyomtatás, az izopropil alkoholt pedig lemosás után könnyen eltávolították, és az összeszerelés sem okozott problémát.

3dnyomtatas_toll0.jpg

A minőség-ellenőrzés általában hosszadalmas és munkaigényes manuális folyamát, ezért a számítógépes tervezésnél, a CAD-fázisban nagyon ügyeltek, hogy minimalizálják a hibalehetőségeket. Például azért vetettek el néhány izgalmas tervet, mert segédanyag kellett volna a sikeres nyomtatáshoz.

A kísérletből fontos tanulságokat vontak le.

A projektre random adták meg a design paramétereket, hogy minél több opció álljon rendelkezésükre. A jövőben ugyanezeket a paramétereket speciális megkötések szerint alakíthatják, amivel célzottabb megoldások születnek.

3dnyomtatas_toll1.jpg

Kiemelték a digitális gyárként, gyártásautomatizáló rendszerként működő FormCell szerepét, amellyel tetszés szerinti mennyiségű, esetükben hét 3D nyomtatóval automatizálták az ismétlődő printelési folyamatokat. A FormCell drasztikusan csökkenti a munkaköltségeket, olcsóbb vele a részek előállítása, hatékonyabb a gyártás.

A Formlabs nyomtatóit a FreeDee Printing Solutions forgalmazza Magyarországon.

Címkék: toll CAD MIT sztereolitográfia FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7012790916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása