HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

4D nyomtatástól az őshalakig - ez történt a napokban

ferenck 2017.08.18. 08:30

A Gartner 2017-es, „feltörekvő” technológiákat górcső alá vevő előrejelzésében, a Hype Cycle-ban a következő öt-tíz év techarculatát formáló három megatrendet azonosított: mesterséges intelligencia mindenhol, átláthatóan immerzív élmények, köztük a 4D nyomtatás és a digitális platformok.

3dnyomtatas_hirek.png

A Stratasys 2017 második negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentéséből megtudjuk, hogy a cég számára vegyes, de bíztató évkezdés után, több mint ezer egységet adtak el a februárban debütált F123 3D nyomtatószériából. A flamand Materialise második negyedéves beszámolója pedig a növekedés mellett a 3DP ipari alkalmazásai számára egy másik bíztató tényre, a nyomtatott késztermékek iránti egyre nagyobb keresletre is felhívja a figyelmet.

Az új-zélandi Otago Egyetem (Christchurch) kutatói vizsgálják, hogy hogyan dolgozhatók ki 3D bionyomtatással új és hatékonyabb módszerek a mellrák kezelésére.

3dnyomtatas_hirek2.jpg

Az információbiztonság a mai IT egyik „legforróbb” területe. A hackelés már rég nemcsak a jelszavainkat és pénzügyi információkat fenyegető, hanem (például a dolgok internete térhódításával) sokkal több területet érintő és egyre elterjedtebb veszélyforrás. 3D nyomtatásra szánt fájlok is megtámadhatók és úgy módosíthatók, hogy észre sem vesszük a változásokat. A Rutgers Egyetem (New Brunswick) és a Georgia Technológiai Intézet kutatói három módszert dolgoztak ki a 3DP területén történő hackelés megakadályozására.

Az összes többi csúcstechnológiához hasonlóan, a 3D nyomtatást is előszeretettel használják katonai célokra. Printeltek már önjavító szállítójármű-, rakétakilövő-alkatrészeket, most pedig az amerikai haditengerészet hordozható gyártólabort (X-FAB) tesztel. Az alkatrészek helyszíni cseréjét, helyettesítését célzó labor négy 3D nyomtatóból, egy szkennerből és CAD szoftverből áll.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) Additív Gyártólétesítménye (AMF) mögött álló cég, a NASA Johnson Űrközpontjával együttműködő Made in Space bejelentette, hogy befejezte a nyomtatott sugárzásmérő monitor (REM) védőlap harmadik és egyben utolsó fázisát. Több REM-sorozatot készítettek, mindegyik a sugárzást méri az ISS egy éve keringő bővíthető BEAM modulján. A nyomtatott REM védőlapok kétéves teszt részei, azt vizsgálják, hogy a modul alkalmas-e a világűrbeli sugárzástól megvédeni embereket.

3dnyomtatas_hirek0.jpg

Holland kutatók az épületeket egyszerre szigetelő és a meleget megtartó új rendszert fejlesztettek. A Spong3D komplex nyomtatott lyukacsos szerkezet szigetelő pórusokat és hőtároló folyadék áramlását biztosító csatornákat is tartalmaz, azaz igyekszik optimalizálni az épület termikus teljesítményét.

3dnyomtatas_hirek1.jpg

A Nintendo Switch márciusi megjelenése óta sok kritikát kapott. A több-képernyős konzolt összességében pozitívan fogadták, viszont (a kontent mellett) a bal kontrollerrel több probléma merült fel. Julio Vazquez, mexikói mérnök e probléma megoldására nyomtatott kiegészítőivel a gamerek fél kézzel egyszerre játszhatnak mindkét kontrollerrel. Az egyik adapter egymás mellé, a másik a helyes szögekbe helyezi a kontrollereket.

3D nyomtatás és szkennelés segítségével a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói kapcsolatot fedeztek fel egy 400 millió éves halkövület és a modern ember között. Az állat nyomtatott állkapcsa alapján vonták le a humán evolúciós folyamatra vonatkozó ismereteinket érdekes adalékkal kiegészítő következtetést.

Címkék: biztonság rákkutatás világűr alkatrészek hadügy NASA őslénytan Nemzetközi Űrállomás Gartner 4D Stratasys bioprinting Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4512758236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása