HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műtétenként 2700 dollár spórolható meg 3D nyomtatással

ferenck 2017.08.08. 08:30

Ismert tény, hogy a medicina a 3D nyomtatás egyik leggyorsabban fejlődő hasznosulási területe. Printelt művégtagoktól különféle súlyos műtétek előkészítéséig vagy az orvostudomány oktatásáig egyre több az alkalmazás. A technológia könnyebbé teszi a gyógyítást, korábban elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen megoldásokat fogadtatott el. Mindezek mellett komoly szerepet játszik a medicina személyre szabásában, hogy általánosságok helyett egyedi esetekre, minden betegre külön esetként tekintsen az orvos. Az ipar 4.0 térhódításával ezek a trendek a közeljövőben még markánsabbá válnak. A FreeDee többek között 3D CAD-modellek készítésével, 3D testszkenneléssel, fogászati és orvosi 3D nyomtatással járul hozzá a 3DP hazai orvosi és fogászati elterjedéséhez.

A San Diegói Kalifornia Egyetem és egy helyi gyermekkórház 9 és 16 év közötti gyerekek legjellegzetesebb csípő-rendellenességét igyekezett 3D nyomtatással kezelni, és megállapították, hogy a 3DP segítségével a műtétek ideje 25 százalékkal csökken. A combcsonti epifízis deformációjához vezető egyik esetét vizsgálták, amely sebészi beavatkozás nélkül nem kezelhető. A csípő egészséges működése csak a combcsont deformált részének eltávolításával állítható vissza. (Az epifízis a csöves csontok vastagodó, ízületképzésben résztvevő végdarabja. A növekedési szakaszban porclemez választja el a csont középső részétől.)

3dnyomtatas_mutet.jpg

A gyermek- és lábgyógyászati szakorvosokkal együtt dolgozó mérnökök 3D nyomtatóval hoztak létre műtéttervező modelleket. Összehasonlították a műtétek idejét: öt esetben a nyomtatott modelleket használták, másik öt esetben nem.  A projektről tanulmányt is készítettek. A tanulmány elsőszámú szerzője és a gyermekkorház orvosa, Vidyadhar Upasani szerint kulcsjelentőségű a modellek használata.

A tanulmányban azt is kiszámolták, hogy a 3D modellekkel megspórolt idő pénzre átszámítva 2700 dollár megtakarítást jelent. Alacsonyabb árfekvésű printerrel a modellek 2200, egy-egy modell pedig kb. 10 dollárba került. A feladat kivitelezése egyébként kifejezetten nehéz, mert a műtendő rész közvetlenül nem látható, és ezért kell hozzá nyomtatott modell, amelyen a beavatkozás előre tanulmányozható. Az új megközelítés előtt tervezéshez és műtételhez is röntgensugarakat használtak, ami egyrészt időigényes, másrészt sugárzásnak teszi ki a betegeket.

A nyomtatáshoz a beteg medencéjéről készült CT szkeneket használták bemenő adatként. A csontok és a növekedés megjelenítéséhez számítógépes modellt hoztak létre. A kórházban meg vannak győződve, hogy 3D nyomtatás nélkül ma már nehéz műtétet előkészíteni.

A kutatók elmondták, hogy további projekteket terveznek, amelyekben más betegségek kezelésére dolgoznak majd ki 3D modelleket.

Címkék: orvosi ortopédia 3D modellezés CAD FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4212726292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása