HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Napenergia technológiát nyomtatnak tanzániai halászoknak

ferenck 2017.08.07. 08:30

A fejlődő, harmadik világbeli országok egyik legfőbb problémája az energiahiány. Fenntartható energiából, alternatív megoldásokból különösen rosszul állnak, pedig komoly lehetőséget jelenthetnének számukra a közeljövőt előrevetítő technológiák. Szerencsére egyre több helyen próbálkoznak velük, és ezekben a kezdeményezésekben mind gyakrabban alkalmazzák a 3D nyomtatást.

Tanzániában a lakosság 75 százaléka, több mint 30 millió személy nem rendelkezik energiaforrással. A 2014-ben alapított helyi Simusolar startup rajtuk próbál segíteni: napenergiát vidéki tanzániaiaknak eljuttató megoldásokat dolgoznak ki és alkalmaznak. A Viktória-tónál éjszaka dolgozó horgászoknak például a gyakran használt petróleumlámpát tökéletesen helyettesítő, napenergiával működő LED-világítókat fejlesztettek.

3dbyomtatas_tanzania.jpg

A Simusolar nemrég jelentette be, hogy „szintet lépett”, és ezentúl 3D nyomtatással is foglalkozik. Az egyik legismertebb 3DP vállalattal, a Sculpteoval kötöttek partneri szerződést, amelynek keretében a francia cég speciális alkatrészeket printel a Simusolar napalapú technológiáihoz. (A tanzániai cég dolgozói komoly napenergiai tapasztalatokkal rendelkeznek.)

„Ügyfeleink bevételeiket napenergiával működtetetett szerszámokkal növelni óhajtó kisgazdák, halászok és vidéki lakosok. Sokuk többféle munkát kénytelen végezni, mert egy nem elég. A pénzügyi szolgáltatások és a hozzáférhető energia hiánya komoly akadályt jelentenek” – magyarázzák a Simusolar képviselői.

Vízszivattyúk, otthoni világítás, kisvállalkozások felszerelése és legújabban az éjszakai halászathoz használt fényforrások tartoznak a cég napenergia-alapú megoldásai közé. A halászat azért is nagyon fontos, mert a tanzániai Tóvidéken a Viktória-tó halállománya a leggazdagabb fehérjékben. Bizakodnak, hogy 3D nyomtatással az eddigieknél is komolyabb eredményeket érnek el.

3dnyomtas_tanzania0.jpg

Elmagyarázták, hogy elektromos szigetelőanyagból kellett elkészíteniük az áramkör egyik kicsi, egyedi és bonyolult alkatrészét. Fröccsöntésben gondolkoztak, de mivel csak ezer darab kellett, a magas költségek elriasztották őket. Ekkor jöttek rá, hogy a 3D nyomtatás a megoldás.

Első körben alvállalkozójukhoz, a Tackling Designhoz fordultak, de a félprofi FDM printerrel gyenge eredményt értek el. Miután megismerték a Sculpteo SLS rendszerét, rájöttek, hogy végeredményben olcsóbban készítenek sokkal nagyobb felbontású, összességében robusztusabb nyomatokat.  Azóta legtöbb projektjükhöz ezt a megoldást használják, és most már az eredménnyel is elégedettek. Ráadásul 3D nyomtatással gyorsabb és olcsóbb is a kisszériás termékgyártás.

Fényes jövőt jósolnak a Sculpteoval való együttműködésnek.

Címkék: mezőgazdaság áramkör fröccsöntés alkatrészek Afrika FDM szelektív lézeres szinterezés Sculpteo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1112722758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása