HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és a minőség-ellenőrzés jövője

ferenck 2017.07.25. 08:30

A 3D Printing Industry jövőbe néző sorozatában ezúttal Mark J. Cola, a fémalapú nyomtatáshoz precíziós minőségvizsgáló rendszereket fejlesztő Sigma Labs vezérigazgatója fejtette ki véleményét a technológia következő öt esztendejéről.

Cola szerint az elmúlt öt év bámulatos változásaival összehasonlítva a fémnyomtatásban exponenciális változásokra számíthatunk. A még nagyobb növekedéshez, költséghatékonysághoz és a tömegtermeléshez azonban a mértani pontosságon és a minőségen is javítani kellene, amihez különösen a kritikus fémrészeknél eredményesebb folyamatmonitorozásra, összességében valósidejű minőségvizsgálatra lenne szükség.

3dnyomtatas_sigma.jpg

A tömegtermeléshez három területre kell koncentrálni: egyenletes minőségre, megbízható munkafolyamatra és a termelékenységre. A múlt példáiból tanulva elismert, bizonyított minőségbiztosítási és folyamatellenőrzési megközelítést, például független platformot alkalmazhatunk. Ha minőségbiztosító mérnökök képesek még nyomtatás előtt meghatározni minden egyes rész ideális tulajdonságait, jelentősen csökkenthetők egy új gyártási megközelítés piacra vitelének kockázatai és kiadásai.

Cola az additív fémgyártás jelenlegi problémáit orvosló szabadalmaztatott minőségbiztosítási szoftverben gondolkodik. A hagyományos programokkal ellentétben nem a munkafolyamat után, hanem közben vizsgálná a komponenseket, és állapítaná meg, hogy melyik felel, illetve nem felel meg az elvárásoknak. A cégek három szempontból járnának jól vele: a fémmegmunkálásban optimalizálnák az anyagszerkezet és tulajdonságok kapcsolatát, sőt, szkenneléssel a részek mikroszerkezetének potenciális gyenge pontjait is kimutatnák. A második a geometriára vonatkozik: minden egyes réteg átvizsgálásával könnyebben kimutathatók a torzulások, és valós időben találhatnak rájuk megoldásokat. A harmadik előny, hogy a szoftverrel különféle helyeken működő többfajta printer teljesítményéről gyűjthetők egyetlen adatbázisba adatok.

3dnyomtatas_sigma3.jpg

A következő fél évtizedben a hagyományos gyártás és technológiák analógból digitálisba mennek át, a digitális átalakulás pedig felgyorsítja a 3D fémnyomtatás elterjedését. Még csak most kezdjük kapisgálni, mit is jelenthet mindez a 3DP-hez kapcsolódó anyagtudománynak. Teljesen új, komplex szerkezetek létrehozására alkalmas anyagok, igény szerinti anyagkombinációk várhatók, amelyekből aztán megint új anyagokat hoznak létre. Korábban többlépcsős folyamatok egységes módon kivitelezhetők, csak le kell töltenünk egy printerre termékek digitálisan tárolt specifikációit, és indulhat a nyomtatás. Így aztán korábban elképzelhetetlen ötvözetek is kidolgozhatók.

Ez a megközelítés forradalmasítja a 3D nyomtatást és a gyártást – véli az ipar 4.0 pozitív hatásait is hangsúlyozó Cola.

Címkék: jövő ipar nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3112685595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása