HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás már gyártási szabvány a Boeingnél

ferenck 2017.07.21. 08:30

Csökken a kereslet a geoszinkron pályát használó (GEO – a Föld forgásával megegyező irányba haladó) műholdak iránt: míg a korábbi években 20-25-öt, addig 2016-ban csak 17-et rendeltek belőlük.

A trendre reagálva, a Boeing Satellite Systems International új technológiával kezdte el tervezni és gyártani műholdjait – mondta el Mark Spiwak elnök egy friss interjúban. Szerinte az iparág jövőjét előkészítő megközelítésükkel kielégítik a nagyobb rugalmasságra vágyó ügyfelek igényeit.

Két okkal magyarázza a csökkenő érdeklődést: az egyik a nagyteljesítményű műholdrendszerekkel (HTS), különösen a ViaSatéval olcsóbb a sávszélesség, és a cégeknek át kell gondolniuk árpolitikájukat. A másik, hogy komoly összegeket fektetnek nem geostacionárius műholdrendszerekbe (NGSO – a geostacionárius a geoszinkron pálya speciális esete), és az érintett – különösen az adatvezérelt alkalmazásokon alapuló – cégek egyre komolyabb lehetőségeket látnak hibrid rendszerekben.

3dnyomtatas_boeing.jpg

Mindezek ellenére egyes üzleti modellek számára a GEO műholdaknál még mindig nincs jobb megoldás, és a Boeing az ő kedvükben igyekszik járni. Az elnök kiemelte, hogy a teljesen elektromos hajtóműrendszerek és a 3D nyomtatás az iparágat átíró technológiák.

„A 3D nyomtatást szabvány tervezőfolyamataink részeként implementáljuk” – nyilatkozta.      

A Boeing idén jelentette be, hogy komoly tervei vannak a 3DP-vel, most viszont úgy tűnik, hogy a terveket át is ültették a valóságra. A májusban fellőtt SES-15 műhold szépen szemlélteti a gyártó új megközelítését. A műhold egyik rendeltetése, hogy wifi kapcsolatot juttasson el észak- és közép-amerikai repülőjáratokra.

3dnyomtatas_boeing0.jpg

Ötvennél több 3D nyomtatott részével és teljesen elektromos hajtóműrendszerével az SES-15 Spiwak szerint remek példa arra, hogy hogyan gyárthatnak gyorsan jól működő és költséghatékony termékeket klienskörük számára. A műhold a tervezettnél előbb készült el, és hamarabb jutott el a kilövőállomásra.

A Boeing nem az egyetlen 3D nyomtatást alkalmazó műholdgyártó. Más cégek is felismerték, hogy a technológiával komplex tervopciók közül válogathatnak, és a gyártást is felgyorsítja. Kisebb szatelliteket, például kocka-műholdakat szintén készítenek 3DP-vel. Egy indiai tizenéves nemrég nyomtatta a „világ legkönnyebb műholdját”, míg a lengyel SatRevolution startup 3DP kockaműhold-gyárat épít.   

A jelenlegi helyzetről és az elvárásokról sokat elmond, hogy a brit Surrey Satellite Technology szerint az additív gyártás „megváltoztatja a világűr gazdaságát.”

Címkék: világűr műhold Boeing

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1412677365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása