HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Desktop Metal: fémnyomtatás másként

ferenck 2017.07.18. 08:30

A 2015-ben a fejlett gyártótechnológiák, fémgyártás és robotika prominens személyei által alapított, Massachusetts állambeli Desktop Metal célkitűzése, hogy globális gyártók, mérnökök és minél szélesebb felhasználórétegek számára tegye elérhetővé a 3D fémnyomtatást. A cég áprilisban bemutatott két új rendszere, a SM Studio és a DM Production a prototípuskészítéstől a nagyszériás gyártásig, azaz tömegtermelésig a teljes termék-életciklust lefedi. Ez a koncepció alapvető változás a termékfejlesztésben, termékek piaci bevezetésében.

A két rendszer átírja a hagyományos fémgyártást, jelentősen csökkenti a költségeket, (ismertetőik alapján százszorosára) növeli a sebességet (azaz a világ leggyorsabb 3D fémprinter megoldásáról van szó), biztonságot és a nyomatok minőségét. A 49 ezer dollárnál kezdődő (a komplett rendszer 120 ezer) Studio System nyomtatót és mikrohullámos szinterező kemencét egyaránt tartalmaz, amelyekkel komplex és korábban kivitelezhetetlennek tartott mértani formák is megvalósíthatók.

3dnyomtatas_desktopmetal.jpg

A hagyományosabb fémnyomtató eljárásoktól abban is különbözik, hogy nincs szükség hozzá kockázatosabb porokra, lézerekre, vágóeszközökre. Saját kötött fémlerakódás (Bound Metal Deposition, BDM) megoldása a legbiztonságosabb és legszélesebb körben használt műanyag-nyomtatási technikához, az FDM-hez hasonlít.

A teljes munkafolyamatot felhőalapú szoftver végzi, így a mérnökök sokkal gördülékenyebben jutnak el a számítógépes tervezéstől (CAD) részek kinyomtatásáig. A segédszerkezetek egyszerűbben, kézzel eltávolíthatók, a váltogatható nyomtatókazetta lehetővé teszi az anyag gyors és biztonságos cseréjét.

A Studio System rugalmasabbá teszi a prototípuskészítést, és mivel többszáz féle fémötvözetet támogat, a lehetőségeket is bővíti. A részek tömegtermelésére használt fémek prototípuskészítésre is alkalmasak.

3dnyomtatas_desktopmetal0.jpg

A már előrendelhető, de kiszállításra csak 2018-ban kerülő DM Production System nagyfelbontású fémrészek gyors tömegtermelésére alkalmas. Saját fejlesztésű Single Pass Jetting (SPJ) technológiájuk százszor gyorsabb a jelenlegi lézeralapú megoldásoknál. A részek előállítási költsége olyan mértékben csökken, hogy a rendszerrel a 3D fémnyomtatás tömegtermelési technikákkal, például az öntéssel is versenyképes.

„A 3D fémnyomtatás a magas költségek, a lassúság és a kockázatos anyagok miatt nem felelt meg eddig a mai gyártási igényeknek. A Desktop Metallal megszűntek ezek a korlátok” – nyilatkozta a társalapító és ügyvezető igazgató Ric Fulop.

A cég a 3D Printing Industry szak-honlap első alkalommal, idén kiírt éves díjain a legjobb startup kategóriában nyerte el az év startupja címet. Jó hír számukra, hogy a napokban újabb 115 millió dolláros támogatást kaptak, és így már 212 milliót fektettek a cégbe. A pénzt piaci pozícióik erősítésére, a sales program és a kutatásfejlesztés bővítésére szánják. A nemzetközi terjeszkedést 2018-tól tervezik.

Címkék: ipar innovátorok nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2612671001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása