HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Google Blocks: 3D modellezés a virtuális és a kiterjesztett valóságban

ferenck 2017.07.10. 08:30

Egyre több appot fejlesztenek a virtuális valóságban való tervezésre. Az úttörő „3D tartalomgyár” Leopoly modellező szoftverplatform is az efelé vezető utat jelezte előre, aztán megjelentek az ismert headsetekre írt appok, a szobrászatra remek Oculus Medium, a Make VR (HTC Vive), a Gravity Sketch, a Google népszerű Tilt Brush festőalkalmazása stb.

Mark Zuckerberg ugyan bemutatta, hogy a Mediummal printelhetők modellek, a valóság azonban az, hogy ezek a szoftverek közül nem mindegyik alkalmas 3D nyomtatásra, egyesek nem skálázhatók megfelelő mértékben, másokat eleve nem úgy találtak ki.

3dnyomtatas_googleblocks.png

A Google a napokban indította el az Oculus Riften és a HTC Vive-on egyaránt (furamód a cég saját headsetjén, a Daydreamen viszont még nem) használható Google Blocks nevű új alkalmazását, egy (az Oculus Store-ban és a Steam platformon beszerezhető) ingyenes virtuális valóság (VR) 3D modellező appot, lényegében egy CAD-féle tervezőprogramot, azzal a különbséggel, hogy itt már maga a tervezés is a VR-ben történik. A felhasználó .obj formátumban exportálhatja fájljait a Blocksra, ahol online galériában meg is oszthatók, illetve animált gifekké dolgozhatók tovább. A Tilt Brush és a Blocks együtt is használható, a galériában megtekinthetjük az új appal készített érdekes, tetszetős munkákat.

A Blocks-szal a virtuális és kiterjesztett világokban történő tárgyalkotás támogatása a cél. Az alapkoncepció, hogy agyunkat nem a 2D kijelzőn való 3D objektumkészítésre huzalozták, teljesen másként funkcionál. A Google éppen ezért döntötte el, hogy VR-appot készít VR-appok fejlesztéséhez, és maga a közeg is 3D virtuális tér. Az egyszerű és intuitív, kezdőbarát (legalábbis nem riasztja el őket), de gyakorlott VR-designereknek is ajánlott platformtól a virtuális világokat elárasztó csomó izgalmas tervet várnak. Használatához semmiféle előzetes modellezői gyakorlatra nincs szükség.

3dnyomtatas_googleblocks0.png

Az ismertetések alapján a Blocks valóban egyszerű, összesen hat funkció (shape, stroke, paint, modify, grab, ease) közül választhatunk.

„A Blocks inkább gyerek-építőkockákkal való játszadozásra, és nem a hagyományos 3D modellező szoftverekre emlékeztet. Egyszerű formasorával, színpalettájával, intuitív eszköztárával szinte bármi általunk elképzeltet, közönséges görögdinnye-szelettől egy teljes erdei jelenetig magától értetődően és gyorsan meg tudunk valósítani” – írta a Google egy blogbejegyzésben.

Címkék: virtuális valóság app Google 3D modellezés Leopoly Oculus:Rift

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1012651037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása