HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk textíliákat!

ferenck 2017.07.04. 08:30

Textíliák és 3D nyomtatás találkozása minden szempontból ideális. A szövetek nyújthatók, csavarhatók, hajtogathatók, formájukat nyomás hatására is megtartják, nyúlékonyságuk szintje pontosan kidolgozható. A 3DP pedig bonyolult geometriájú funkcionális, szilárd tárgyak létrehozására alkalmas gyártóeljárás. A kettő kombinációja különleges lehetőségekkel kecsegtet.

Erre tettek kísérletet a világhírű pittsburghi egyetem, a Carnegie Mellon és a Rochester Technológiai Intézet kutatói. Szemléltetni akarták, hogy a textíliák nyúlékonysága, rugalmassága és esztétikai minősége milyen pluszokat ad szilárd nyomtatott tárgyakhoz, illetve hogy a szövetek minként javíthatók fel 3D printeléssel, milyen funkcionális tulajdonságok adhatók hozzájuk.

Elsősorban magunkon viselhető (wearable) technológiákban gondolkoztak, a gyártást viszont holisztikusabban közelítették meg.

cmu.jpg

Különféle kísérleti eljárásokat kiviteleztek, például műanyag elemeket nyomtattak a szövetekre, hogy megkeményítsék azokat. Közben olyan kihívásokat kellett kezelniük, mint nyomtatni műanyagot nem tartalmazó szövetanyagokra. Nagyon vigyázniuk kellett a printelésnél, hogy a felületek ne csúszkáljanak stb. Mindezek ellenére elégedettek, mert a két „világ” egybeintegrálása különleges tárgyakat, „szilárd darabokat beágyazott rugalmassággal, járulékos funkciókkal feljavított puha anyagokat” is eredményezett.

Az egyiknek, egy máris használható elmozdulás-szenzornak az elektronikus alkatrészeit nyomtatás közben ágyazták a szerkezetbe. A szenzor az óhajtott mozgatási mechanizmusok gyors gyártását garantálja, és nagy előnye, hogy a végső terv előtt tesztek végezhetők vele.

Egy másik érdekes nyomat a hat panelből álló lámpaernyő, amelynek egyik módosított panelje „ad otthont” a villanykörtének. Négyfajta műanyagból, két szövetrétegből és egy mágneses csatból álló rugalmas óraszíjat szintén printeltek.

A kutatók szerint megoldásaik több területen hasznosíthatók, és különösen azoknak lehetnek érdekesek, akik részben nyomtatott, részben szövetalapú tárgyakat akarnak gyártani.

„Textíliák módosítás nélküli fogyasztói szintű technológiával is könnyen bedolgozhatók a 3D nyomtatási folyamatba. Ugyan minden terv sikeréhez kell némi kísérletezés, de ugyanezt a kísérletezést nem szövetalapú nyomatokkal is megteszik. Bizakodunk, hogy technikáinkat mások is könnyen adaptálják” – írják tanulmányukban a kutatók.

Címkék: textil innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1012639081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása