HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kompozitanyagok használata a 3D nyomtatásban

ferenck 2017.06.01. 08:30

Az orosz Szilícium-völgy, a Moszkvától 15 kilométerre nyugatra fekvő Szkolkovó 4 milliárd dolláros Technoparkja ad otthont ezen a héten egy, a kompozitanyagok 3D nyomtatásbeli használatát górcső alá vevő konferenciának. A park a konferencia mellett innovatív startupoknak is otthont ad, rendeltetése, hogy csomópontjukként funkcionáljon.

Az Innovációs Központ tervét Dmitrij Medvegyev miniszterelnök jelentette be 2009. november 12-én, és a különféle kedvezményeket élvező „völgy” dinamikusan fejlődik azóta. A kutatásfejlesztések különféle területeket összegyűjtő öt klaszterre specializálódnak: IT, energiahatékony, nukleáris, biomedikális és űrtechnológiák/telekommunikáció.

A helyi startupok egyike, a 2015-ben alapított 3D nyomtatógyártó Ansioprint terve a 3DP és a nagyon jó teljesítményű szálakkal megerősített műanyagok összekapcsolása.

„Technológiánk újabb lépés a szabványosított tömegtermeléstől eltávolító és az emberi kreativitás új horizontjait feltáró következő ipari forradalom felé” – nyilatkozta kissé hangzatosan Andrej Azarov, a cég főmérnöke.

Az Ansioprint egy 2015-ös startup verseny megnyerése óta kompozit anyagokkal is működő, robotikai, légjármű-ipari és gépészeti alkalmazásoknak megfelelő tulajdonságokkal rendelkező, masszív szerkezeti elemeket printelő gépet fejleszt.

3dnyomtatas_anyagok.jpg  A kompozitok vagy társított anyagok „két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro-, vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a károsak csökkentése céljából. A kompozitok alapanyaga az erősítő fázis segítségével ér el jobb tulajdonságokat. Bármilyen két anyag (fém, kerámia, polimer) kombinációjaként előállíthatók és az alapanyagot számtalan morfológiájú második fázissal erősíthetik (rövid vagy hosszú szálakkal és részecskékkel)” – írja a Wikipédia. Ezeknek az anyagoknak több előnyük van: különleges, adott tartományon belül változó, külön-külön egyik alkotóelemre sem jellemző tulajdonságok, amelyekkel a végtermékek optimalizálhatók.

A 3D nyomtatásra használt kompozitanyagok világában a több ipari partnerrel együttműködő Markforged jár az élen. Az Ansioprint egyelőre nem tör a Massachusetts állambeli cég babérjaira, a közeljövőben viszont komoly vetélytársa lehet.

A konferencián fogják bemutatni a „folyamatosan szálakkal megerősített polimer” (CFRP) nyomtatójuk legújabb iterációját. A CFRP kompozitrészek promótálására 2016-ban egy párizsi rendezvény után kilenc (osztrák, litván, orosz) intézményből álló konzorciumot is létrehoztak. Ezek a részek egyes területeken, például a légjármű-, az autó-, valamint a szélenergia-szektorban ugyanis hatékonyabbak a hagyományosan gyártott kompozit alkatrészeknél.

3dnyomtatas_anyagok0.jpg

Az Ansioprint szerint egyelőre nincs megfizethető és könnyen használható additív technológia széles termékskálához alkalmas kiváló minőségű alkatrészek gyártására. Rendszerükkel ezt az űrt igyekeznek betölteni. 3D nyomataik 15-20-szor erősebbek és keményebbek az FDM gépekkel printelt PLA-nél, azaz „még a légjármű-ipari alumíniumnál is erősebbek” – állítják.

A nyomtatógyártó azt is közölte, hogy printelt darabjai elvileg a sima műanyagnál 15-ször, a műanyagkeverékeknél 7-szer erősebbek, a titánnál pedig 4-szer könnyebbek lehetnek.

Címkék: alkalmazások ipar nyomtatók nyomtatóanyagok fémnyomtatás PLA nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr10012552603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása