HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D Printing HP feje a technológia jövőjéről

ferenck 2017.05.25. 08:30

A 3D Printing Industry jövőnéző sorozatában ezúttal Tim Weber a HP 3D nyomtatással foglalkozó globális csapatának (a pontosság kedvéért: 3D Printing Materials and Advanced Applications) vezetője fejtette ki véleményét a következő évekről. A HP-re sokat kellett várni, hogy színre lépjen a területen, aztán berobbant és ma már megkerülhetetlen szereplő. Anyagfejlesztésük főként polimerekre, kerámiákra és fémekre vonatkozik, míg az alkalmazások a Multi Jet Fusion technológia köré épülnek, amellyel hagyományos eljárásokkal kivitelezhetetlen termékek állíthatók elő.

Másokhoz hasonlóan Weber is emlékeztet rá, hogy a 3DP évtizedek óta jelen van, mégis most lép túl klasszikus prototípuskészítő gyökerein, szertágazó iparágak képviselői a technológiával most kezdenek nagyon sokféle részt és terméket létrehozni. Az évi 30 százalékos piaci növekedés a következő öt évre 18 milliárdos üzletet vetít előre. A legfontosabb változás, azonban a 12 trillió dolláros globális gyártószektor átalakulásának egyik hajtóereje a nyomtatóanyagok árának csökkenése. Ha a trendek folytatódnak, a 3DP meghatározó része lesz a mindent, így gyárakat is digitalizáló negyedik ipari forradalomnak. Sokat javít a gyártási eljárásokon, amivel átírja az ellátási láncot, teljesen új fogyasztótípusok és vállalati termékkategóriák tűnnek fel. Weber a jobb minőségű alkatrészekkel és termékekkel, tízszer gyorsabb és fél áron történő előállításukkal indokolja előrejelzését.

3dnyomtatas_jovohp1.jpg

Az iparág növekedését azonban hátráltatja, hogy egyelőre kevesen gyártanak nyomtatóanyagokat, pedig sokkal több matéria kellene az érintett cégek igényeinek kielégítésére – minden létező és elképzelhető színben, szilárd, rugalmas, konzisztens, tartós stb. Az árak csökkenése szintén kulcstényező. De azt a szemléletet is meg kell haladni, hogy a fröccsöntés és a 3DP ugyanannak az érmének a két oldala. Nem azok. Mindezekhez pedig a mainál nagyobb mértékű együttműködés szükséges.

A nyomtatóanyagokkal kapcsolatos innovációk nyílt ökoszisztémát alkotnak – szögezi le Weber.

3dnyomtatas_jovohp.jpg

A Jet Fusion tavalyi bejelentésével egyidőben indították el a HP Nyílt Platformot is, amivel egyértelműen a nyitottabb anyagfejlesztést célozták meg. Egyetlen cég sem sajátíthatja ki magának ezt a területet, nem létezhet vákuumban. Ezért kell együttműködniük a meghatározó vállalatoknak és persze a többieknek is: HP, Arkema, BASF, Evonik, Henkel, Lehmann & Voss stb. Most ők a legfontosabb szereplők.

Weber elégedett az eddigi egy évvel. Öt éven belül viszont rengeteg anyagot és sokszáz anyaggyártó céget szeretne látni. Az oregoni Corvallisban ezért nyitották meg nemrég a világ első 3D Nyílt Anyagok és Alkalmazások Laborját, és adtak ki anyagfejlesztő készletet (MDK).

3dnyomtatas_jovohp0.jpg

A jövő anyagaiba mini áramkörök és szenzorok is integrálhatók lesznek. Az összes rész központi processzorral kommunikálhat, állapotáról valósidőben számolhat be. Képzeljük el, hogy egy autó gyártásakor történik mindez. A hibák sokkal könnyebben és gyorsabban korrigálhatók.

Végtelenek a lehetőségek az innováción és versenyen alapuló nyílt ökoszisztémában, és a 3D nyomtatásnak ebbe az irányba kell fejlődnie. Ha így lesz, nagyon izgalmas évek előtt állunk – összegez Weber.

Címkék: jövő HP gyártótechnológiák nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr712538493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása