HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Minden terepre jó puharobot-lábakat nyomtattak San Diegóban

ferenck 2017.05.18. 08:30

3D nyomtatás és robotika útjai kb. egy évtizede kereszteződtek először. Ugyan mindkét szakterület több évtizedes múltra tekint vissza, de korábban alig volt átjárás közöttük. Az utóbbi években egyre gyakoribb, ami nyomtatott robotok mellett robotikai/mesterségesintelligencia-elvek 3D nyomtatásra való alkalmazásában, például az „önmagát replikáló” RepRap printerekben is megjelenik. A közeljövőben és a következő évtizedekben a mainál is sokkal szorosabb összefonódás várható. A közös fejlődés a fogyasztói elektronikától a mezőgazdaságon keresztül az iparig, az élet szinte minden területén éreztetni fogja hatását.

Nyomtatott robotokban semmi új nincs, makerektől csúcslaborokig, printeltek már humanoidokat és drónokat, Lego-szerkezeteket és géppolipokat, és természetesen nyomtatórobotokat is. A San Diegói Kaliforniai Egyetem kutatóinak Michael T. Tolley gépészmérnök által irányított és a Biológiailag Inspirált Robotika és Tervezés Laborban kivitelezendő fejlesztése mégis más: a terület jövőjének tartott puha robotikát (soft robotics) hozza közös nevezőre a 3D nyomtatással, és még egy „kemény” csavart is tesz hozzá.

3dnyomtatas_softrobot.jpg

A puha robotika alapvetése, hogy kemény fémek, merev szerkezetek helyett különösen az emberrel érintkező gépek esetében célszerűbb lágyabb, rugalmasabb anyagokat használni. Ezeket a gépeket világok választják el a megszokott fémkonstrukcióktól, „a” robotoktól.

„A robottestek nagyon különböznek az élő organizmusoktól, túl merevek. Élő organizmusokban a puha testek megváltoznak a környezettel folytatott interakció során, ezt használják ki az óhajtott mozdulat, a mozdulat irányításának leegyszerűsítésére. A polip szélsőséges eset a merev részek nélküli puha testtel kivitelezhető változatos mozdulatokra és viselkedésformákra” – nyilatkozta a terület egyik szaktekintélye, a robotpolipot fejlesztő olasz Cecilia Laschi.

A dél-kaliforniai felsőoktatási intézményben évek óta alkalmaznak 3DP technológiákat: érrendszer, májszövet, az emberi test különféle részei fémjelzik munkájukat. Az utóbbi időben a figyelmük viszont egyre inkább a robottestek felé fordult. Ezt az irányváltást szemlélteti a nehéz, alkalmasint veszélyes terepeken, például homokon vagy kavicsos, köves talajon, és kereső-mentő műveleteknél is működőképes új robot. Ellentétben a szárazföldön csak csúszni-mászni képes többi puha robottal, ez a szerkezet felemeli a lábát, azaz tud járni, amivel jelentősen nő a potenciális alkalmazások száma.

3dnyomtatas_softrobot_1.jpg

A géphez a Stratasys Objet350 Connex multi-material printerét, illetve puha és kemény nyomtatott anyagokat egyaránt használnak – ez benne a csavar, de a négy láb puha –, és Tolley szerint ezek természet által inspirált kombinációja jelentheti az elődöknél a környezethez jobban alkalmazkodó és az emberrel biztonságosabb interakciókat folytató következőgenerációs robotokat.

„A természetben a komplexitás nagyon olcsó. Az új gyártótechnológiákkal, mint a 3D nyomtatás, ezt próbáljuk átültetni a robotikára” – nyilatkozta Tolley.

Címkék: robot innovátorok Stratasys multi-material

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr712512513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása