HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Betegre szabott nyomtatott beültetések

ferenck 2017.04.26. 08:30

A döntően gyógyszerek és egészségügyi termékek előállításával foglalkozó Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalatcsoporthoz tartozó DePuy Synthes ortopédiai és idegsebészeti cég a szöveteket regeneráló orvosi műszerekkel foglalkozó michigani startup Tissue Regeneration Systemstől szerzett be 3D nyomtatótechnológiát. A technológia rendeltetése beteg-specifikus, azaz kifejezetten az adott páciensre kidolgozott, a szövetek újbóli növekedését segítő implantátumok fejlesztése.

A Tissue Regeneration Systems (TRS, szó szerint: szövet-regeneráló rendszerek) technológiájával 50 fölé nő a Johnson & Johnson azon stratégiai partnereinek száma, amelyek speciális célokra használják a 3D nyomtatást.

3dnyomtatas_orvosi_1.jpg

A DePuy Synthes folyamatos befektetésekkel igyekszik minőségileg és mennyiségileg is szélesíteni printelt termékei körét. A TRS technológiájával a trauma platformot bővítik.

„Legutolsó példája, hogy hogyan igyekszünk az egészségügyi szolgáltatásokat páciensre tervezett megoldásokkal átalakító újgenerációs technológiákat kidolgozni, hasznosítani” – nyilatkozta Ciro Römer, a cég egyik vezetője.

A trauma platform a csontot segítő lemezeket, lapokat, tűket és ketrecszerű szerkezeteket katalogizálja. Ezek a tárgyak olyan testrészek gyógyulásához nyújtanak támogatást, mint például a gerinc, térd, kar, állkapocs és a koponya. A mostani katalógusban szereplő termékek elsősorban rozsdamentes acélból, titánból és orvosi használatra alkalmas PEEK műanyagból készültek.

3dnyomtatas_orvosi1.jpg

A TRS védjegyévé vált termékét, az Affinity nevű ásványi bevonatot a DePuy Synthes titán és PEEK műanyagra egyaránt alkalmazhatja, mindkét esetben a csont szakadás vagy törés utáni növekedését segíti elő.

„A TRS technológiájának beszerzése bizonyítja azt a képességünket, hogy azonosítjuk a pályájuk kezdeti stádiumában lévő ígéretes cégeket és vállalkozókat, és az innovatív termékek minél korábbi piaci bevezetésében is együtt dolgozunk velük” – nyilatkozta a Johnson & Johnson Innovation globális vezetője, Robert G. Urban.

Az orvostudomány és az orvosi implantátumok a 3D nyomtatás egyik leggyorsabban fejlődő alkalmazási területe, Magyarországon több cég, köztük a FreeDee is foglalkozik vele. A szintén „csúcsalkalmazásnak” számító repülőgép-alkatrészekhez képest ezek a beültetések ugyan kicsik, viszont sokkal egyedibb tervezést igényelnek. Az ok is egyértelmű: ahogy nincs két teljesen egyforma csont, ugyanúgy két teljesen egyforma csonttörés sincs. A 3DP óriási előnye a hagyományos technológiákkal szemben, hogy pontosan ezt a tényt veszi figyelembe, egyetlen korábbi megoldás sem tudott olyan mértékben alkalmazkodni hozzá, mint az additív gyártás.

3dnyomtatas_orvosi0_1.jpg

Mindez azt jelenti, hogy bármilyen sérüléshez és bármilyen személyhez tökéletesen illő, „méretre” kidolgozott implantátum készíthető 3D nyomtatással. Ráadásul nagyon bonyolult esetek is előfordulnak. Az egyik legismertebb Susie Robinson ausztrál rádióproducer állkapcsának rekonstruálása volt. Egyre több cég próbál minél egyénibb megoldásokat találni, nem-tipikus implantátumokat nem-tipikus tervezéssel létrehozni. Ez a tendencia szintén a 3DP fokozottabb, folyamatosan növekvő használatát vetíti előre.

Egyes kutatóműhelyek még előrébb tekintenek, és gyógyszeradagolóval egészítenék ki az implantátumokat. Elsősorban gyulladásgátlókra gondolnak, de a jövőben nyilvánvalóan más gyógyszertípusokkal is kísérleteznek majd.

Címkék: titán orvosi műanyag acél implantátumok innovátorok személyre szabás FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8712454603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása