HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Materialise alapítója a 3D nyomtatásról

ferenck 2017.04.18. 08:30

Az 1990-ben alapított, leuveni székhelyű Materialise gyors prototípuskészítés-szolgáltatóként indult, ma Európa 3DP iparágának és a globális 3D szoftverpiacnak az egyik főszereplője, több kontinensen van jelen, különféle szektorokban (autógép-gyártás, egészségügy, fogyasztási cikkek, divat, művészet, szórakozás stb.) nyújt szolgáltatásokat.

A 3D Printing Industry a cégalapító és jelenlegi CEO Fried Vancraen-nel az április 20-án kezdődő idei Materialise World Summit kapcsán készített interjút. Az első csúcsot 2010-ben rendezték, ma a 3DP szakma egyik legfontosabb (kétéves) eseményének számít, 2012-ben például ott szervezték az első 3DP divatbemutatót.

Vancrean visszaemlékezett, hogy induláskor milyen nehéz volt digitális adatok nélkül dolgozni, miután 1990-ben 250 ezer eurónak megfelelő összegért megvették első SLA-gépüket. A legnagyobb problémát azonban a szoftverek jelentették, és el is döntötték, hogy a jövőben arra fókuszálnak. Szintén az 1990-es évek elején fogalmazódott meg bennük, hogy a 3DP nemcsak tetszetős új prototípuskészítő technológia, hanem ipari forradalom. Azóta is ebben a szellemben tevékenykednek.

3dnyomtatas_materialise.jpg

Vancrean érdekes módon nem a gyakran emlegetett légi-, autó és orvosi ipart, hanem az üzleti gépeket emelte ki a 3D nyomtatás legfontosabb szegmenseként: ipari gépeket, futószalagokat, robotokat és a globális gyártóipar más sok anyagi befektetést igénylő eszközeit. Az autóiparral szemben az az óriási különbség, hogy az utóbbi hiába nagy terület, az ottani 3DP tevékenység szinte csak prototípuskészítésből áll. Ezzel szemben a gyártócégek jobb minőségű ipari eszközökhöz használják a nyomtatóikat. A gyártással kapcsolatban említette meg, hogy most egyszerre megy végbe több paradigmaváltás. Ilyen például a lábbelik tömeges személyre szabása.

A gép, anyag, szoftver hármasból még mindig a harmadik a legfontosabb elem – hangsúlyozza Vancrean, viszont a cégek együttműködésén alapuló ökoszisztéma egyelőre távolról sem hozta ki a technológiában rejlő óriási potenciált. A legfőbb hátráltató tényező nem a szűk szakmán belül keresendő, nem speciális anyagok hiánya printerek lassúsága vagy a szabványok, hanem maga a digitális gerinchálózat.

3dnyomtatas_materialise0.jpg

A szabványokról elmondta, hogy az egyszerűségében is nagyon hatékony .stl-nek megvannak a korlátai, például nincs infó a textúráról és az űrtartalomról. A 3MF sikeresebb lesz, de ez a siker nem máról holnapra realizálódik.

A következő piaci szakadást (diszrupciót) – a hallókészülékek és a fogászat után – a szemüvegeknél látja.

„A 3D nyomtatás demokratizálja a gyártást, de ezzel egyidőben a technológia által először elért iparágakban komoly központosítást is látok. A hallókészülék-szegmensben például drámai módon csökkent a szereplők száma. Hatékony láncolatokkal, gerinchálózatokkal és egyéni gyártókkal kezdődő fura egyensúly alakul ki. A cégek felvásárolják az elosztó hálózatokat, és ugyan van mindenhol egy bolt, de ezzel együtt komoly központosításról beszélhetünk” – összegzett a Materialise guru.

Címkék: jövő szoftver szolgáltatások Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr112433189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása