HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D szkennerrel hitelesebb a helyszínelés, mint fényképezőgéppel

ferenck 2017.04.05. 08:30

Bűnüldöző szervek, bíróságok, törvényszéki orvosok munkájában fontos a helyszínen talált tárgyak stb. pontos megfigyelése. A Torontói Egyetem két kutatójának friss tanulmánya bemutatja, hogy a vizsgálatnál használt megszokott eszközökkel, módszerekkel időnként megfeledkeznek fontos jelekről, rosszabbik esetben teljesen egyértelmű dolgokról.

Hagyományosan fényképek segítségével dokumentálják a tetthelyet, boncolást. Ma is a kamera az elsőszámú eszköz, pedig legyen akármilyen jó a képfelbontás, tűnjenek tökéletesnek a technikai paraméterek, 2D fotókról hiányoznak a csak a tárgyak térbeli kapcsolatával generált – sokszor kritikus jelentőségű – adatok. 3D szkennerrel könnyen generálhatók ilyenek. Manuálisan ugyan felbecsülhetők térbeli viszonyok, de ezek a becslések túl bizonytalanok bírósági döntésekhez, ítéletekhez.

3dnyomtatas_szkenner.jpg

A kutatók azonos feltételek mellett hasonlították össze a hagyományos és a 3D képalkotó technológiát. A repüléstől az ortopédiáig számos területet forradalmasító, tanulmányokhoz és kísérletekhez előszeretettel alkalmazott Artec Eva 3D szkennert használtak hozzá. Az Artec magas minőségű kézi 3D szkennerei egyébként épp most bővültek az Artec Leoval, amely ilyen jellegű terepmunkákhoz a beépített akkumulátornak, merevlemeznek és az azonnali visszajelzést biztosító érintőképernyőnek köszönhetően, a legkényelmesebb választás.

A torontói kísérlet élő alanyának különböző testrészeire (fej, nyak, karok, lábak stb.) 11 ideiglenes tetoválást helyeztek. Egyértelművé vált, hogy 3D szkenneléssel a törvényszéki orvoslásban a testi elváltozások miatt az áldozatról a személyazonosságon kívül is sok értékes információval szolgáló kiváló színminőség érhető el. Ezekkel a színekkel a fények is árnyaltabban értelmezhetők, a bőr színváltozásaiból kritikus információk nyerhetők ki a test állapotáról, a sebesülés mértékéről. Környezeti tényezőkkel kiegészítve, pontosabban megállapítható a tett-elkövetés időpontja is.

Az első két tesztnél a tesztalanynak el kellett feküdnie. Pisztolygolyó pályáját próbálták rekonstruálni. Az Artec Eva tökéletesen megoldotta a hagyományos fényképezéssel eleve kivitelezhetetlen feladatot, a mértani részletek ellentétes fényforrások mellett is valósághűen rekonstruálta. A színekben szintén remekelt.

3dnyomtatas_szkenner0.jpg

A kutatók azt is tanulmányozták, hogy könnyen kivitelezhetők-e a módszerek, és mennyire hibáznak a készülékek. A szkenner minden területen jobban teljesített. A teljes fényképes dokumentáció 54 perc 30 másodpercig, Artec Eva 3D szkennelése 26 perc 1 másodpercig tartott. 

A tanulmány szerzői rácáfoltak arra az elterjedt nézetre is, mely szerint nehéz komplex és többszintű adatokkal dolgozni. Az Artec Eva által generált adatsorok információban gazdagok, könnyebben kezelhetők és időállóbbak is, mint a fotók. Törvényszéki orvosok egyszerűen megnyitják a képfájlokat, különféle szögekből tanulmányozhatják, több lehetőségük nyílik észrevenni fontos részleteket.

Ezzel a technológiával lényegében minden probléma elhárult tetthelyek élethű újraalkotása elől.  

Címkék: bűnügy bűnüldözés 3D szkenner FreeDee Artec

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9112402259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása