HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Csokoládényomtatás Ultimakerrel

ferenck 2017.04.04. 08:30

Andrew Finkle, a Structur3d Printing főmérnöke és kutatócsoportja felhasználók anyagokkal végzett kísérleteinek tág teret és időt adó terméket akartak fejleszteni, és megalkották a Discov3ry extrúdert. Az Ultimakerre kitalált, de szinte bármilyen géppel kompatibilis, előre integrálható eszközzel hagyományos műanyag-szálak mellett elsősorban puha anyagok, szilikon, agyag, nutella, csoki stb. nyomtatható. Mivel a „tölténytár” teljesen zárt rendszer, jelentősen csökken a fertőzés kockázata.

A könnyen kezelhető új extrúder egyértelműen bővíti a printer lehetőségeit.

A szilikon-olvasztás prototípuskészítésnél, teszteknél és kisszériás gyártásnál különösen előnyös. Hagyományosan csak a (futószalag-termelés kivételével) jóval drágább fröccsöntéssel hozhatók létre szilikon-részek, 3D nyomtatással elszórtan próbálkoznak (például ortopéd lábbelikhez), úgyhogy minél több az ilyen kísérlet, annál közelebbi az áttörés.

Szilikonnál is izgalmasabb és kétséget kizáróan látványosabb a csokinyomtatás, amiben persze semmi új nincs, sokan nyomtattak már csokoládét, sőt, gépet is fejlesztettek erre a célra. Japánok Valentin-napra, a Nestlé megbízásából KitKat szobrokat, belga remekeket, nutellából különlegességet, csokiszelfit, csokiportrét és így tovább. Csokiopciós multifunkcionális és kajagépet (Foodini stb.), de csak csokoládényomtatót is építettek már makerek, startupok, nagyvállalatok.

3dnyomtatas_food.jpg

Semmi különös, de mindig figyelemfelkeltő, eseményszámba megy. Klasszikus sci-fi a kései 2010-es évek valóságában.

Az Ultimaker nyomtatókat nem édességre találták ki, és az sem biztos, hogy ezek a nassolnivalók finomak. Nutellával és a Hershey Chipitsével mindenesetre próbálkoztak már. Csokival közismerten nehéz dolgozni, de hosszas előtanulmányok és tesztek után sikerrel jártak.

Eldöntötték, hogy 50-50 százalékban fehér, illetve hagyományos csokoládé chipst használnak. A fehér csoki által növelt zsírtartalom gördülékenyebbé tette a „patron” működését. A csokikat másfél percre mikrohullámú sütőbe tették, az így kapott cseppfolyós anyagot pedig a Dicov3ry Complete-be. Kiderült, hogy a megolvasztott csokoládéval a vártnál tovább kell dolgozni, de megoldották.

A végeredmény, egy egyszerű csillagforma jól sikerült, Finkle elégedett volt vele is és az Ultimakerrel is.

3dnyomtatas_food0.jpg

Ezt követően a cseppfolyós anyag folyását és a keményedést optimalizáló lehetőséget keresték, és egy hőmérő segítségével rá is jöttek, hogy a fehér csoki mennyiségének csökkentésével jobb lehet az egész. A keményedésre lehűtött vagy egyenesen fagyasztott segédeszközöket találtak ki.

A kutatók más ehető anyagokkal, például mogyoróvajjal, sajtszósszal és pillecukorral is kísérleteztek. Ezek az élelmiszerek viszont nem keményedtek meg nyomtatás után, úgyhogy valamit kellett velük kezdeni.

Kezdtek: kekszre és palacsintára nyomtatták őket. A Csillagok háborúja logóját is megédesítették – cukormázzal.

Az Ultimaker és a Discov3ry Complete összekombinálása, a szilikon- és a csokoládé/édességnyomtatás üzleti és otthoni alkalmazásokat egyaránt előrevetít.

Címkék: szilikon csokoládé édesség élelmiszer innovátorok extruder Ultimaker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6012399199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása