HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D fémnyomtatás közeljövője

ferenck 2017.03.29. 08:30

Az additív gyártás (AM) jelenének egyik kulcstrendje, hogy korábban kívülálló nagy cégek kezdenek el foglalkozni a technológiával, majd szakterületi szolgáltatásokat nyújtanak. Hasonló jelentőségű tendencia a 3D fémnyomtatás és a hozzá kapcsolódó ipari alkalmazások 2017-es „robbanása.”

Egyik legmarkánsabb példa a General Electric, amely GE Additive néven új üzletágat nyitott: „házon belüli” megoldásaira alapozva gépek és anyagok mellett gyártással, technikákkal stb. kapcsolatos, kifejezetten gyakorlati tanácsadást szintén kínál.

A Caterpillar szintén érintett már a 3D nyomtatásban, az innováció következő fázisát, a hardvert az intelligenciával additív megoldásokkal integráló „okos acél korát” látja benne. A cég új létesítménye, a mossville-i (Illinois állam) Additive Manufacturing Factory rendeltetése ezen elvek érvényesítése mellett a gyártás rugalmasabbá tétele.

Állami oldalról, az Egyesült Államok – ipari szereplőkre mindig nagy hatást gyakorló, sok esetben partneri együttműködés keretében fejlesztő – hadiipari komplexuma a 3D fémnyomtatás egyik legnagyobb felhasználója, igen komoly költségvetési támogatással. A talán legdinamikusabb szektor egészségügyben szintén nagyléptékű fejlődés tapasztalható, de napjaink és a közeljövő tényleges forradalma a gyártóiparban történik.

3dnyomtatas_femjovo.jpg

A GE és a Caterpillar csak két példa a vállalati világból, és mindkettő jól szemlélteti, hogy a legnagyobb gyártók megkezdték a versenyfutást, egyre többen nyitnak vagy szándékoznak mihamarább nyitni AM-üzemet. Felismerték, hogy a technológiával nagyobb a tervezői szabadság, hagyományos eljárásokkal megvalósíthatatlan dolgok készíthetők vele, és csökkenthető az alkatrészek száma. Ezek a jelenségek multifunkcionális és több rendszert, alrendszert alkotó részek egyetlen folyamatban kivitelezett nyomtatását eredményezhetik a közeli jövőben. Többféle funkció szimultán megvalósításán azt értsük, hogy a rész szerkezeti, hőtani, elektromos és valósidejű visszajelzéseket ad.

 „A költségek is jelentősen redukálhatók, ha 15-20 darab egyetlen komponensként nyomtatható. Csak egy résszel a gyártó felszámolhatja a további 19 esetében nélkülözhetetlen raktárt, további felülvizsgálatokat és összeszereléseket” – írja a 3DP következő 5 évét elemző cikkében Mark Norfolk, az ultrahangos additív gyártótechnológiát (UAM) kitaláló, fémnyomtatás szolgáltatásokat kínáló Fabrisonic elnöke.

Az UAM egyike a több (2, 3, 4) különféle funkciót egyetlen nyomatban kombináló megoldásoknak, a részekben például beágyazott elektronikát és egészségfigyelő rendszert egy szerkezetileg nagyon erős kompozitanyagban kombinálnak össze. Az integrációval kisebb és hatékonyabb szerkezetek fejleszthetők. Mivel az alrendszerek közötti interfészek felszámolásával megbízhatóbb az új nyomat, biztonsági és biztonságossági szempontból szintén fontos előrelépést figyelhetünk meg a következő hónapokban, években.

Címkék: jövő ipar GE gyártótechnológiák fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2412383635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása