HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új fogászati nyomtatóanyagot és egy új partnert jelentett be a Formlabs

ferenck 2017.03.21. 08:30

Egyre gyakrabban hallunk beteg-specifikus orvosi modellekről, sebészeket komplex folyamatokban segítő 3DP megoldásokról. Ugyanez történik a szájsebészetben is, a technológiával részletesebb, pontosabb, teljesen személyre szabott fogmodellek dolgozhatók ki.

A 3D nyomtatógyártó és a sztereolitográfiát újrafeltaláló Formlabs speciálisan a fogászati iparnak tervez és épít professzionális printereket. A Form 1+-on és a cég zászlóshajójának számító, Magyarországon a FreeDee által forgalmazott Form 2-n nyomtatnak fogászati modelleket.

formlabs_1.jpg

A Formlabs közel egy éve mutatta be biokompatibilis Dental SG műgyantáját, amellyel komoly növekedést produkált a fogászati anyagok piacán. A választék azóta tovább bővült, ugyanis március 16-án két új és hamarosan várható még újabb biokompatibilis anyagokat jelentettek be.

Az egyik, a Dental LT Clear tökéletes rögzítőkhöz, sínekhez és közvetlenül nyomtatott fogszabályozó készülékekhez. Remekül ellenáll kopásnak és törésnek, szépen kifehéríthető, fényesíthető, úgyhogy a végtermék optikailag is teljesen átlátható. Az anyagot hamarosan meg lehet majd vásárolni.

formlabs0.jpg

A nagyon pontos Dental Model Resin, fogászati műgyanta pedig már most megvehető. Speciálisan „szájra szabott” hidakhoz és eltávolítható csavarokkal rendelkező koronamodellekhez találták ki. Sima és matt felülete miatt könnyebb vele analógról digitális modellgyártásra váltani. Több paraméter figyelembe vételével végeztek rajta pontossági tanulmányt, amelyen nagyon jó eredményt ért el.

További két IIa osztályú biokompatibilis anyagot is bejelentettek, amelyeket műfogsorok közvetlen nyomtatásához használnak majd. Ez az első teljesen integrált digitális munkafolyamat kiváló minőségű printelt fogsorokhoz. A Formlabs és a partnerlaborok ősszel elérhető munkafolyamat-teszteket végeznek.

„Állandóan figyeljük az ígéretesen új piacokat, és értékesítési szempontból a fogászati 3D nyomtatás az egyik leggyorsabban növekvő területünk, 3DP termékeinket egyre nagyobb megelégedéssel fogadja a fogász szakma” – nyilatkozta a társalapító vezérigazgató Max Lobovsky.

formlabs3.jpg

A cég mást is közölt: partnerségre lépett a világvezető CAD/CAM szoftver- és 3D szkennerfejlesztő, fogászati laborokat és fogorvosokat szoftverekkel és szkennerekkel ellátó 3Shape-pel. A többek között díjnyertes szájszkenneréről és persze más technológiáiról is ismert céget két második diplomás diák 2000-ben alapította Koppenhágában.

A szoftverintegrációs megoldásoktól a munkafolyamat még gördülékenyebbé és költséghatékonyabbá válását várják. A 3Shape-Formlabs integrált lehetőségeitől (például az előbbi Implant Studio, utóbbi PreForm szoftverének használatával) órákra rövidülnek korábban hetekig tartó folyamatok.

A 3Shape fogászati programcsomagjának többi elemét is folyamatosan építik be a Formlabs technológiáiba. 2018-ban lesznek teljesen kész vele.

Címkék: szoftver fogászat Form 2 FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2712357091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása