HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Felhőkarcoló 3D nyomtatással

ferenck 2017.03.14. 08:30

A 3D nyomtatás építészeti alkalmazása több szempontból is előnyös: rugalmasabb, leviszi az árakat, a helyszínen könnyebb vészmegoldásokat kivitelezni, egyszerűbb az állványozás stb.

Kaliforniától Ausztráliáig, az Európai Uniótól Szingapúrig, legalább tíz éve kísérleteznek vele, de a nagy áttörés az utóbbi három-négy esztendő főként kínai sikertörténetei ellenére sem ment még végbe. Az igények, szükségletek és a nagyléptékű technológiai fejlődés hatására azonban változik a helyzet: az alapoktól a tetőig, 24 óra alatt komplett egyszintes villák húzhatók már fel. Előre elkészített modulokkal pedig még gyorsabban megy.

Dubairól köztudott, hogy a 3D nyomtatást teljes mértékben támogatja, mi több, 2030-ig komplett városnegyedet terveznek nyomtatni. Az emírségben épületet – az impozáns jövőmúzeumot, telefontöltő és wifis pálmafákat printeltek már, laboratóriumot is terveznek, teljes városnegyed viszont mindegyiknél nagyobb kihívás. Számokba is bocsátkoztak: 2030-ra a város épületeinek 25 százaléka nyomtatott lesz.

3dnyomtatas_epulet.jpg

A hatóságok tavaly több (amerikai, holland, kínai, orosz stb.) vállalattal, köztük nagy meglepetésre a szilícium-völgyi beton- és épületnyomtatás specialista Cazza Construction-nel már fel is vették a kapcsolatot. A Cazza Construction nevére azért kapták fel sokan a fejüket, mert szinte csak annyit lehetett tudni róluk, amit az akkor 19 éves ügyvezető igazgató, Chris Kelsey elmondott: 24 óra leforgása alatt printelnek egy házat. Technológiáikat csak közeli partnereik ismerik, állítólag akár 90 százalékkal is csökkenthetik a munkaköltségeket velük.

Munkamódszerüket a nyilvánosság mindenesetre soha nem látta, most viszont már Dubai kormányának dolgoznak, és nem akármit, a világ első printelt felhőkarcolóját fogják megalkotni. Új technikát, a „darunyomtatást” tervezik alkalmazni, állítólag aprólékosan kidolgoztak mindent, hogyan működjön. A módszerrel minimum 80 méteres és magasabb épületek hozhatók létre.

„Amikor először töprengtünk 3DP technológiák alkalmazásán, főként házakban és alacsonyabb épületekben gondolkoztunk. Fejlesztők folyamatosan kérdezték tőlünk, hogy lehetséges-e felhőkarcolót nyomtatni. Így kezdtünk el a technológia magasabb szerkezetekre való alkalmazási módjával foglalkozni” – magyarázza Kelsey.

3dnyomtatas_epulet0.jpg

3D nyomtatótechnológiájuk betonnal és acéllal működik, úgynevezett rétegsimítással érik el a teljesen lapos és sima felületeket.

„Senki nem mondja meg róluk, hogy nyomtatottak” – büszkélkedett Fernando De Los Rios, a cég vezető menedzsere.

A módszer alkalmazható meglévő darukra, az épület speciális részeit printelik, a többit hagyományos eljárásokkal építik fel, a magas szerkezet nagyon erős szélnek is ellenáll. Összességében Kelsey és társai ezúttal sem árultak el sokat. A honlapjuk sem túl informatív, ambícióban viszont nem szenvednek hiányt.

Címkék: beton épület épületnyomtatás innovátorok Dubai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3612336207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása