HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2015 óta 3D nyomtatást is használnak az Oscar-díjhoz

ferenck 2017.03.01. 08:30

A kontinentális európai idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka megszokott ceremoniális keretek között osztották ki a filmszakma legnagyobb elismerését, az Oscar-díjakat. A tavalyi évhez hasonlóan a díjazottak között ezúttal is szerepelt magyar alkotás, a legjobb élőszereplős rövidfilm (kisjátékfilm) kategóriát Deák Kristóf Mindenkije nyerte.

A közismert szobrocskával 1929 óta jutalmazzák az arra érdemeseket. Művészi és technikai munkájuk elismeréseként a mostani 89. gálával összesen már 3072-őt kaptak meg rendezők, színészek, operatőrök stb.

Az eredeti tervét Cedric Gibbons, az MGM filmstúdió legendás művészeti vezetője találta ki, maga az alkotás George Stanley, los angelesi művész munkája volt. Az elsőt Guido Nelli és a Kaliforniai Fémöntöde gyártotta le 1928-ban. Először 1929. május 16-án osztották ki Emil Jannings-nek két filmes alakításáért, hivatalosan viszont csak 1939 óta hívják Oscarnak.

oscar.jpg

Sokáig egy chicagói cég készítette, az eredeti, de néhány év után mellőzött bronz helyett ón és antimónium öntvény britannia-fémből, és bevonták arannyal. A fekete alaphoz nikkelezett sárgarezet használtak.

Az Akadémia viszont néhány éve úgy döntött, hogy a szobornak pont úgy kellene kinéznie, és úgy is készüljön el, mint az eredeti. A döntést tett követte, és 2015 óta a művészi munkákra specializálódott New York állambeli Rock Tavernben lévő öntöde, a Polich Tallix állítja elő, és a 3D nyomtatás kulcsfontosságú a gyártási folyamatban. Ősi technikát, a már a bronzkorban (Krisztus előtt 4500-300) ismert viaszkiolvasztásos fémöntési eljárást használnak, majdnem ugyanúgy mint az eredeti art deco stílusú Oscarokhoz. Tervezés után gipsz- vagy kerámiaöntés a következő lépés, olvasztott fémet adnak hozzá, és kész a szobor. Az új darab a 3D modellezésnek köszönhetően válhatott hagyomány és modern technológia egyedi szintézisévé. 50 szobrocska gyártási ideje 3 hónap.

oscar0_1.jpg

A Polich Tallix a klasszikus 1928-as szobrocska 3D szkennelésével kezdte. A mostani Oscarokat a maker-közösség kedvenc platformján, ZBrushban modellezték. A modellt viaszból nyomtatták a 3D Systems egyik gépén. A viaszszobrot kerámiába tették, és 870 Celsius-fokra felmelegítettek, hogy önthető legyen, majd olvasztott bronzot öntöttek a kerámiába, és egy teljes éjszakán át hagyták kihűlni. A kerámiahéj letört róla, a bronz szobrocskát megcsiszolták, letisztították. Az utolsó lépés a brooklyni Epner Technology nevéhez fűződik: az Oscart az ő műhelyükben galvanizálták 24 karátos arannyal: „a galvanizálás – elektrolitikus úton történő – tömör és sima fémbevonatok előállítása, a bevonó fém ionjait tartalmazó oldatból, fürdőből. Legtöbbször fémet, ritkábban műanyagot vonnak be vékony fémréteggel.” (Wikipédia)

A filmtekercs formáját utánzó alapot külön öntötték ki bronzból, majd fekete platinával vonták be.

Ezt a részben 3D nyomtatott készült szobrocskát vehette át tavaly Nemes-Jeles András és idén Deák Kristóf is.

Címkék: 3D modellezés Oscar-díj 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1712303247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása