HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fogászat 3D nyomtatással

ferenck 2017.02.28. 08:30

Az infokommunikációs technológiák és a 3D nyomtatás megváltoztatja a fogászati rendelők és laboratóriumok világát. Egyre több fogorvos, fogtechnikus él az additív gyártás adta lehetőségekkel, és a 3D nyomtatócégek is fokozatosan felismerik a fogászati alkalmazásokban rejlő komoly egészségügyi és persze üzleti hasznot.

A Straumann svájci fogászati vállalat 2016-ban 229 millió dollár tiszta bevételre tett szert, és eldöntötte, hogy 3D nyomtatópartnert keres, felvásárol egyet, és be is fektet fejlett technológiákba. Marco Gadola ügyvezető igazgató elmondta, hogy teljes megoldásokban gondolkoznak, és a 3D nyomtatópiacot is ezeket az irányelveket figyelembe véve térképezik fel.

Különösen azért kell így lépniük, mert egyre több fogorvos tervezi 3D nyomtató használatát saját rendelőjében. A Straumann jelenleg implantokat, helyreállító és regeneráló fogászati szolgáltatásokat kínál.

3dnyomtatas_fogaszat0.jpg

A Straumann a fogászat felől közelít a 3D nyomtatótechnológiák felé. A másik oldalról, a 3DP világából szintén növekszik a fogászat iránti érdeklődés, a többi orvosi területhez hasonlóan, komoly potenciált látnak a két iparág közös nevezőre hozásában. Például az egészségügyet prioritásként kezelő 3D Systems idén vásárolta fel a fogászati anyagokra specializálódott, 75 éves múltra visszatekintő és 80-nál több országban partnerek sokaságával együttműködő Vertex-Globalt. A cég NextDent platformján 12 fogászati nyomtatóanyagot fejlesztettek. Többmilliárd dolláros lehetőséget látnak a NextDent és a 3D Systems Figure 4 rendszerének összekombinálásában.

A 3D Systems és a Vertex-Global remek kombinációnak ígérkező közös munkájához hasonló együttműködésben gondolkozhat a kínálatát mindenképpen bővíteni kívánó Straumann is. A partnerségen keresztül fel tudja ajánlani fogorvosi rendelőket is magába foglaló világméretű elosztó hálózatát. Egy ideje valószínűleg több vállalatot figyelnek, közülük kerül majd ki a befutó.

Magáncégek mellett egyes államok szintén behatóan tanulmányozzák a 3D nyomtatás fogászati lehetőségeit. Kicsit többet is tesznek…

3dnyomtatas_fogaszat_1.jpg

A Dubai Egészségügyi Hatóság (DHA) például a januári Arab Egészségügyi Kongresszuson (AHC) jelentette be az ezirányú 3DP alkalmazások alkalmazásának felgyorsítására vonatkozó javaslatait. A Straumann elképzeléseire rímelő tervek szerint a Fogászati Szolgáltatások már idén szélesebb körben használják a technológiát.

Az AHC-n a DHA-vel kapcsolatban álló cégek, például a Közép-Keleti Fogászati Laboratórium és a Sinterix 3D fémnyomtató vállalat mutatták be fogprintelést célzó új megoldásaikat, például a Sinterix kobaltkróm-alapú 14 részes keretét.

Szemmel láthatóan beindult a szakterület, csakhogy akad egy igen komoly probléma, hátráltató tényező, mégpedig az ipari gépek magas ára. Szerencsére léteznek már alacsonyabb árfekvésű, de szintén jó minőséget garantáló asztali fognyomtatók is, mint például a Formlabs fogászati modellek és ékszerek printelésére egyaránt alkalmas printerei, például a Magyarországon a FreeDee által forgalmazott Form 2 SLA gép.

Címkék: fogászat Form 2 Dubai nyomtatóanyagok 3D Systems FreeDee nyomtatótechnológiák Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr112299513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása