HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotkarok másként

ferenck 2017.02.23. 08:30

A tipikusan mechanikus, általában programozható robotkarok az emberi végtaghoz hasonló funkciót töltenek be. Önállóak és komplexebb robot részei egyaránt lehetnek. Az egyre komolyabb mértékű automatizációval a mostaninál is nagyobb szükség mutatkozik irántuk is. A kibontakozó ipar 4.0 keretében alapvető részei lesznek a közeljövő „intelligens gyárának” – a gépsoron dolgozva gyűjtenek és tárolnak információkat. (Az ipar 1.0-át a gépesítés, a víz- és gőzenergia, a 2.0-át a tömegtermelés, futószalag és az elektromosság, a 3.0-át számítógépek és automatizálás, a 4.0-át cyber-fizikai rendszerek határozták meg, jellemzik.)  

A robotkarok történetük szinte egyidős a szakterülettel, a robotika első alkalmazásainak egyikeként régóta dolgoznak futószalag mellett és más ipari területeken. Ma már 3D nyomtatással is állítanak elő ilyen karokat, és a 3D tervezés szintén egyre bevettebb eljárás.

A berlini 3DP szolgáltató Trinckle és a szintén német szelektív lézeres szinterező (SLS) Kuhn-Stoff együttműködése a partnerek szerint könnyebbé teszi a tervezést. Utóbbi az 1989-ben alapított, műanyag mellett mindinkább fémnyomtatással foglalkozó, az ipari additív gyártás egyik élenjárójának számító EOS partnereként robotikus markolókhoz gyárt alkatrészeket a technológiával.

3dpalkalmazasrobot0.jpg

A karok végén lévő markolót többféle változatban, mindenkori rendeltetésének megfelelő formában készítik el. Nem mindegy, hogy tárgyakat vizsgáló 3D szkennert kell tartania, hibákat kell keresnie, vagy üveglapokat kell áthelyeznie valahova. Ahány felhasználás, annyiféle változatban gyártják le, márpedig speciális célokra használt eszközökhöz a 3D nyomtatás az egyik legpraktikusabb megoldás.   

A Kuhn-Stoff szakértelme most a Trinckle Paramate 3D tervezőszoftverével gyarapodik. Különösen felhasználóbarát interfészének köszönhetően, a programmal újabb akadály hárul el a 3D nyomtatás széleskörű ipari alkalmazásának útjából.

„Additív gyártórendszereinkkel ügyfeleink könnyű, tartós és a hagyományos módszerrel készülteknél jobban teljesítő robotikus markolókat tudnak létrehozni. Csakhogy sokan küszködnek közülük speciális alkatrészek kézi tervezésével. Hiányzik a mindent összekötő markoló-konfiguráló” – nyilatkozta Christian Waizenegger, az EOS üzletfejlesztési menedzsere.

3dpalkalmazasrobot.jpg

Eddig valóban hiányzott, a Paramate szoftverbe viszont beintegrálták. A webalapú platformon és konfigurálóval markolók mellett más termékek, például ékszerek, fogyasztói dolgok stb. is tervezhetők. Ráadásul komoly CAD-szakértelem sem kell hozzá, tehát többen használhatják. Az átlagos tervezési időt szintén drasztikusan, 8 óráról 10 percre csökkenti. A tervezők kreatív célokra használhatják a felszabadult órákat.

A folyamatosan újabb alkalmazásokkal bővülő szoftver árulkodó neve arra utal, hogy minden szükséges paramétert figyelembe vesz. Mivel az ipar világában egyre nagyobb igény mutatkozik egyedi megoldások iránt, egyértelmű, hogy a Trinckle-ben és értelemszerűen a 3D nyomtatásban is – rendkívül komoly potenciál rejlik.

Címkék: robot ipar CAD fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr212283027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása