HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Boeing-űrtaxik 3D nyomtatással?

ferenck 2017.02.06. 08:30

A Boeing és a nagyteljesítményű additív gyártás (HPAM) egyik főszereplője, az Oxford Performance Materials megállapodtak, hogy utóbbi 600 alkatrészt nyomtat a Boeing NASA által megrendelt új Starliner űrtaxijához. A Hexcel Corporation – a korábbi 15 millió után – a napokban fektetett 10 millió dollárt a cégbe.

A megállapodás és a befektetés egyaránt jelzi, hogy a Boeing és a Hexcel is meg van győződve a nyomtatott műanyag hibátlan űrbéli teljesítményéről: bírja az induláskori extrém nyomást, nem okoz gondot a 0 fok alatti hőmérséklet. Eddig csak űreszközök prototípusaihoz használták, most viszont már kereskedelmi űrtermékek is készülnek belőle.

urtaxi0.jpg

Az Oxford Performance Materials közreműködésével készülő hétüléses űrkabin lényegesen olcsóbb és 60 százalékkal könnyebb lesz, mintha hagyományosan megmunkált fémből és műanyagból alakítanák ki. Az anyag egyébként ugyanolyan erős, mint az alumínium.

Az alkatrészeket három Starliner űrkabinba szerelik. A cég 2000 óta foglalkozik a nagyon jó teljesítményű termoplasztikus poliéter-keton-keton (PEKK) tökéletesítésével, értékesítésével. Az űrhajózásban, a biomedikális szektorban és a hadi iparban alkalmazzák. A NASA, a Northrop Grumman és az America Makes kezdeményezésére az Oxford Performance Materials sikeresen bemutatta, hogy a nyomtatott PEKK bírja a -185 és +148 Celsius-fok közötti hőmérsékletet.

A Starliner 2018 augusztusában kezdheti meg tevékenységét, emberekkel a fedélzeten.

Címkék: űrhajózás műanyag űrhajó NASA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5712184290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása