HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott bőrön tesztelnek kozmetikumokat Kínában

ferenck 2017.01.18. 08:30

Köztudott, hogy a nyugati kozmetikaipar évek óta nem kínál megfelelő lehetőségeket nem fehérbőrű személyeknek. Különféle bőrtípusok más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért eltérő módon reagálnak egyes kozmetikai termékekre. A problémát felismerő kínai Jala Csoport elsősorban az ázsiai fogyasztók igényeihez igazodva dolgozott ki radikálisan új megoldást.

2016 vége felé a Jala olyan szintre fejlesztette 3D bionyomtató technológiáját, hogy kozmetikumok tesztelésére alkalmas szintetikus „ázsiai bőrrészeket” dolgoztak ki emberi őssejtekből. Öt év alatt elvégzett 98 alapos kísérlet tanulságait levonva, a Jala a francia LabSkin Creations-szel közösen hozott létre in vitro (emberi testen kívüli) bőr printelésére alkalmas technológiát.

skin.jpg

Az új „bőrrel” termékek biztonsága, hatékonysága és szépészeti szempontok is vizsgálhatók. Egy bőrdarabot viszonylag gyorsan, három hét alatt készítenek el, funkcionáló irharéteggel (a bőr középső rétege), felhámmal, és a kettő érintkezési pontjaival. A három hét valóban nem sok, viszont rengeteg időt töltöttek el, amíg eljutottak idáig. Valódi emberi bőr elemzésével kezdték, digitális 3D modellel folytatták.

skin0.jpg

A ránézésre és összetételében is az igazihoz hasonló bőrszerű szerkezetbe speciális algoritmusok segítségével nyomtattak biotintát. Az őssejteket és más elemeket is tartalmazó, a bőrszerkezetre 1 perc 56 másodperc alatt printelhető biotintát a LabSkin Creations állította elő és szabadalmaztatta. A három hét maradékában várják ki, hogy a nyomtatott bőr „igazi” bőrré fejlődjön.

skin1.jpg

A Jala szerint technológiájuk több szempontból is előnyös: egyrészt a tesztek pontosabbak, mintha állatokon végeznék. Másrészt az őssejtek és a biotinta módosításával más bőrtípusokra is találhatnak adekvát, akár személyre szabott megoldásokat.

Címkék: kozmetika Kína bioprinting bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9312132953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása