HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Búgócsigából maláriadiagnosztizáló műszer

ferenck 2017.01.17. 08:30

A malária könnyen diagnosztizálható betegség, viszont világtól elzárt helyeken az egészségügyi dolgozóknak nem áll mindig rendelkezésükre megfelelő műszer. Ezekben az esetekben különös módon – a funkciónak eleget tevő, mert a vérmintában a különféle sejteket időben szétválasztó – centrifugát használnak. De mi van akkor, ha az sincs?

Manu Prakash, stanfordi biomérnök Ugandában járva szembesült a problémával, és elektromosság nélkül is működő eszközben kezdett gondolkozni. Kaliforniába visszatérve nekiállt elektromos áram nélküli centrifuga fejlesztésének. Gyerekjátékok ugrottak be neki, először a jojó, ami sajnos nem pörög elég gyorsan. Ezt követően jutott eszébe a búgócsiga, tesztelte milyen gyors, és megállapította, hogy percenként akár 10-15 ezer forgásra is képes.

malaria.jpg

Innen jött a gondolat, hogy búgócsigából fejleszt műszert, ami végül percenkénti 125 ezer forgást tud. Papírfugának nevezze el, majd jóval később nyomtatott változatot is készített belőle. Azért papírfuga, mert a papírt polimer-filmmel vonta be. Ezen kívül húrra, PVC (vagy fa) csőre volt még szüksége. A vérmintákat a központi lemezre téve a felhasználó megrántja a húrt, és a szerkezet forgásba lendül. Olyan sebességgel, hogy a sejtek ugyanúgy elválnak egymástól, mint az elektromos centrifugában.

Az eszközt Madagaszkáron tesztelték, és a tesztek sikeresnek bizonyultak. Utána jött a 3D nyomtatás, SLA printeren. Napi több mint 100 műanyag búgócsigát nyomtattak, köztük pehelykönnyű, 20 grammosat is.

A printelt eszközök egyetlen hibája, hogy nem olyan gyorsak, mint a papír, viszont masszívabbak és tartósabbak.

Címkék: játék papír orvosi SLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3212130169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása