HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges fémporok 3D nyomtatáshoz

ferenck 2017.01.16. 08:30

A fémnyomtatás a mai additív gyártás egyik meghatározó trendje. Sokáig csak ipari és nagyon drága printerek dolgoztak fémmel, de az utóbbi néhány évben estek az árak, és a tendencia folytatódik.

2015-ben a wisconsini Virtual Foundry rendkívül sikeres Kickstarter-kampánnyal ismertette meg Filamet nevű nyomtatószálát, desktop gépeknek is lehetővé tette a fémnyomtatást. Aztán egyre többen kezdtek el foglalkozni vele, az idei CES-en például a Markforged mutatott be előremutató technológiát.

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma által működtetett híres Ames Laboratórium (Iowa Állami Egyetem) újabb lökést adhat a fémnyomtatásnak: a legmodernebb atomizáló módszerrel kikísérletezett, gyártásra ideális poraik teljesen sima gömbszerű részecskékből készülnek.

ames0.jpg

Egyszerű homokóra-teszttel bizonyították, mennyire másak ezek a porok, mint a hagyományos eljárással gyártottak. Utóbbiak nehézkesen, akadozva csorognak, folydogálnak lefelé, az új anyagok viszont gördülékenyen, folyamatosan, simán, ráadásul különféle iparágak és kutatások speciális igényeinek megfelelően módosíthatók is, vagy eleve azokra fejlesztik őket.

A gázatomizáló eljárással az Ames Lab vas-, alumínium-, nikkel-, ón-, réz-, magnézium- és egyéb porokat gyártott.  Az ipar által legkeresettebb fémek egyike, a titánpor az egyik legkomolyabb fejlesztésük.

ames.jpg

A közeljövőben el szeretnék érni, hogy egyetlen gyártási folyamatban közel 100 kiló nyomtatható fémport állítsanak elő. A gázatomizálás finomhangolásával szintén komoly eredményeket, például kivitelezhetetlennek tartott formákat és ötvözeteket érhetnek el.

A 3D nyomtatóipar sokat profitálhat a magát az egyik legfontosabb fémpor beszállítók közé pozicionáló Ames Lab fejlesztéseiből.

Címkék: titán ipar aluminium innovátorok nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2312127413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása