HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyújtható, hajlítható elektronika 3D nyomtatással

ferenck 2017.01.06. 08:30

A „nyújtható” (stretchable) elektronika nem sci-fi többé. Az elektronika egészét merev áramköri lapok határozták meg eddig, a Missouri Tudomány és Technológia Egyetem kutatói viszont rájöttek, hogy megnyújtott, hajlított elektronikus komponensek is kivitelezhetők. A 3D nyomtatás az újítás központi eleme.

Az elasztomer elasztikus (rugalmas) polimer, a polimer felületére építhető vezetőtípus tökéletesen alkalmas a feladatra. Meghibásodás, komolyabb teljesítménybeli következmények nélkül hajlítható, csavarható, tekerhető össze. A kutatók szerint a nyúlékony elektronika járművekbe épített rendszereknél, kütyüknél, orvosi műszereknél stb. ipari szabvánnyá válhat, sőt teljesen új technológiákat is eredményezhet.

stretchable.jpg

A 3D nyomtatás azzal jön képbe, hogy az elasztomer felületére vezető anyagból printelnek vékonyka rétegeket, amivel kivételesen hajlékony elektronikát hoznak létre, megoldva a mostani rugalmas elasztomer alapok és a merev elektronikus vezetők közti kompatibilitás-problémákat. Ráadásul az additív megközelítés gazdaságosabb is a hagyományosnál, például a jelenlegi félvezetőgyártást meghatározó fotólitográfiánál.

stretchable0.jpg

A technológia elterjedése előtt több kihívásnak kell eleget tenni: meg kell oldani, hogy az új elektronikus dolgok huzamosabb ideig használhatók legyenek, plusz, hasonlóan rugalmas elemeket is kell készíteni hozzájuk.

Címkék: kütyü áramkör félvezető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7912100973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása