HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Minden fogtechnikában helyet kaphat ez a 3D nyomtató?

FreeDee 2016.11.30. 11:00

A digitális technológiák, köztük a 3D nyomtatás izgalmas változásokat hoznak a fogtechnikai laboratóriumok életébe. Az additív gyártástechnológiák fogorvosi felhasználásának lehetőségei rendkívül széleskörűek, azonban a fogászatban jelenleg közismert 3D nyomtató megoldások magas ára határt szabott a széleskörű felhasználásnak. Az amerikai Formlabs vállalat által fejlesztett Form 2 SLA 3D nyomtató és a Dentál SG alapanyag ezen a kialakult helyzeten tud változtatni. Felborítva az eddigi status quo-t a legkisebb fogtechnikai laborok számára is elérhetővé válik a 3D technológia minőségi kompromisszumok nélkül.

 form-2-dental-sg-okoszisztema.jpg

A digitális fogászat korát éljük, amikor a 3D nyomtatást a munkarutinjuk részévé tevő laboratóriumok kiemelkedhetnek a termelésük felgyorsításával, a minőség és a precizitás javításával. Az additív gyártás és az elérhető biokompatibilis, hőálló vagy kiégethető műgyanta alapanyagok segítségével kiemelkedő pontossággal és minimális emberi munkaerőköltséggel készíthetőek hídművek, fúrósablonok, teljes állkapcsok, koronák vagy vákuumformázott, áttetsző fogszabályzók. A 3D nyomtatott modelleknek a kezelésen túl a műtétek tervezésében és az oktatásban is kiemelkedő szerepe van, mivel a CT felvételek alapján készült sablonokon előre megtervezhető, akár be is gyakorolható egy beavatkozás, ezzel csökkentve az operáció idejét.

 dental-sg-drill-detail.jpg

Form 2 SLA 3D nyomtatót fejlesztő vállalat célja, hogy termékének hála széles körben elterjedhessen a professzionális additív gyártástechnológiák fogászati alkalmazása. A termék és alapanyagainak árát ennek megfelelően a fogászati 3D nyomtatók piacán szokatlanul alacsonyra lőtték be, pedig a Form 2 tökéletes mechanikai és nyomtatási minőséget képvisel. Megalkotására egyedül azért kellett várni, mert a sztereolitográfiás technológiát védő szabadalmak csak 2014-ben jártak le. Ugyanebben az évben jelent meg a Form 1+ modell, majd egy évre rá a Form 2, idén pedig az alapanyagok fejlesztésével FDA pecsétes Dentál SG műgyantát (EN-ISO 10993-1:2009/AC:2010, USP Class VI) és 289 fokig hőálló anyagot is piacra dobott a cég. Előbbi (egyelőre) az egyetlen asztali 3D nyomtatóhoz fejlesztett biokompatibilis műgyanta a világon.

 dental-sg-row-wcopy.jpg

A folyamat eredményeként elérhető közelségbe került a kisebb fogtechnikai laborok számára is a 3D nyomtatás házon belüli alkalmazása minőségi kompromisszum nélkül. A Form 2 azonban nemcsak a kisebb és közepes fogtechnikák számára érdekes. A nagyobb fogtechnikák a jelenleg elterjedt fogászati 3D nyomtatók árának tizedéért azonos termelékenységű, de alacsonyabb bekerülési és fenntartási költségű, több gépes minilaborokat állíthatnak fel. Talán ez lenne a jövő? Ezeknek a laboroknak nemcsak a beruházási költsége és fenntartási költsége alacsonyabb, de azonos minőséget és zökkenőmentesebb üzemeltetést is biztosítanak, mivel egy gép esetleges meghibásodása nem okozza a teljes kapacitás megszűnését.

A FreeDee Printing Solutions által forgalmazott Form 2 fogászati alkalmazhatóságát fogtechnikusokkal és implantológusokkal együttműködve tesztelte a Formlabs. A pontossági vizsgálatok alapján a Form 2 által nyomtatott sebészeti sablonok megfeleltek, sőt meghaladták az iparágban elvárt pontosságot. A gyártó legnagyobb szakmabeli támogatója Dr. Michael S. Scherer amerikai szájsebészeti specialista, aki több webinárban, saját weboldalán és személyes workshopokon is megosztja az érdeklődőkkel a sztereolitográfiás 3D nyomtatás általa bevett felhasználási gyakorlatait. A gyártó weboldalán megtekinthető előadásából kiderül, hogy mennyire üzleti szemmel közelítette meg a 3D nyomtatás bevezetését a praxisába. Meglátta a fantáziát, de számolt is. Megállapította, hogy a 30 000 Euró fölötti gépekkel szemben a 3000 Euróba kerülő Form 2 mindössze havi 10 fogív vagy sebészeti sablon kinyomtatása esetén már egy év alatt visszahozhatja az árát. Ez egy kisebb labor felhasználási igényeinek és kockázatvállalási képességének sokkal jobban megfelel.

dental-accuracy-heat-map1.jpg

Fontos, hogy nemcsak hardver, de szoftver területén is érdemes nyitva tartani a szemünket. Például a CBCT felvételek nyomtatható 3D modellé alakításához is rendelkezésünkre állnak olyan ingyenes, open-source megoldások, mint például az InVesalius szoftver. A CT vagy az intraorális szkennelés alapján létrehozott 3D modellek pedig ingyenes, könnyen elsajátítható 3D modellező programokkal is szerkeszthetők, mint a Blender, a Meshmixer, a Netfabb Basic vagy a Google Sketchup. Dr. Michael S. Scherer a sebészeti sablonok tervezéséhez a BlueSkyBio programot használja, amely alapvetően ingyenes, csak a modellek exportálásának van díja: sablononként körülbelül 10-20 dollár. Összeadva az .STL export költségeit és az alapanyagárat, egy házon belül nyomtatott fogászati fúrósablon önköltsége a Form 2 3D nyomtatóval és az említett szoftvermegoldásokkal 4-8 ezer Forint közé eshet. Egy fogív nyomtatása - melyhez nem kell a BlueSkyBiohoz hasonló program költségeivel számolni - 1-2 ezer Forint és 3-4 óra a gép legprecízebb, 25 mikronos felbontásában.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1612009486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása