HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és 3D szkennelés a hazai autóiparban

FreeDee 2016.10.26. 12:51

Múlt héten ért véget a hazai autóipari gyártók és beszállítók legnevesebb országos rendezvénye, az Automotive Hungary. A Hungexpo A pavilonjában idén a magyar járműipar komplex fórumán a gazdaság legdinamikusabb ágazata jelent meg; a hazai autógyárak mellett a beszállítók, alkatrészgyártók és a járműiparhoz kötődő szolgáltató, valamint tudományos, kutatási és oktatási szféra szereplői is képviseltették magukat. Nem csoda, hogy a kiállítói standok között nagyfelbontású 3D nyomtatóval és professzionális 3D szkennerekkel is találkozhattunk.

autotechnika-kiallitas2.jpg

autotechnika-kiallitas3.jpg

Akik egy kicsit mélyebben érdeklődnek a gépcsodák műszaki részletei iránt, azoknak is mindenképpen érdemes volt kilátogatni a rendezvény 3 napjának egyikére, hiszen olyan dolgokat csodálhattak meg, amit egy szokványos autóban esélytelen. Fokozatmentes automataváltó 1:1-es méretarányban, elmetszve. Audi S5 motorblokk. Fémalkatrészeket készítő CNC munkagépek működés közben. Autógyárakban használatos összeszerelő robotok. A felsorolás végtelenül folytatható lenne. Idén azonban a kiállítók között és a szakmai előadások sorában is találkozhattunk 3D nyomtatással és 3D szkenneléssel, a FreeDee standján 3D nyomtatók és 3D szkennerek által készített autóipari alkatrészek kerültek bemutatásra.

 14797499_1309743269066438_1228345406_n.jpg

Idén több, mint 250 kiállító volt jelen a rendezvényen, akik nem csak üzleti, de HR ajánlatokkal is várták a látogatókat. A négy hazai autógyár mellett olyan, a saját területükön meghatározó cégek is képviseltették magukat, mint például: AGC Glass, Beewatec, Bosch, Bridgestone, Continental, Duvenbeck, Fanuc, Flextronics, Karsai Műanyagtechnika, Kirchhoff, Knüppel, KUKA, LUK Savaria, MOL, Otto Fuchs, Shinwa, SMR, Takata, Thyssen Krupp, Wedco, ZF. Számos város és régió is megjelent a kiállításon, úgy, mint: Nyugat-Pannon Régió, Miskolc és Győr, és idén először csatlakozott hozzájuk Tatabánya is. Kollektív bemutatókra is lehetőség nyílt, hiszen közös kiállítói standokat szervezett a Czech Trade, az Advantage Austria, a Német-Magyar Ipar Kamara, a MAJOSZ és a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara.

A FreeDee Printing Solutions standján a digitális gyártástechnológiák legfrissebb technológiai vívmányaival ismerkedhetett meg a látogató, hiszen nemzetközi szinten a kiállítás 0. napján debütált az Ultimaker 3 professzionális kétfejes 3D nyomtatója, valamint a pár hete megjelent Makerbot Replicator + asztali 3D nyomtató is bemutatásra került a kiállítói térben. Akik pedig tökéletes felületi minőségű mesterdarabokat szerettek volna látni, azokat a Formlabs Form 2 sztereolitográfiás 3D nyomtatója kápráztatta el, mely mostantól Magyarországon is elérhető.

form-2-sla-nyomtatas.jpg

A hazai asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek területén piacvezető vállalat standján az Artec professzionális 3D szkennerei is helyet kaptak. A látogatók megtekinthették, milyen részletgazdag 3D-s modelleket lehet készíteni az 50 mikron felbontású Artec Spider és Artec Eva eszközökkel. A FreeDee 3D Akadémia pedig teltházas szakmai előadást is tartott a csütörtöki napon a 3D nyomtatás és 3D szkennelés autóipari alkalmazási lehetőségeiről.

 autoipari-3d-eloadas1.jpg

A standon különlegesen nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen egyszerre több csúcstechnológiás 3D nyomtató is működés közben volt megfigyelhető. Az Ultimaker nagyfelbontású FDM technológiás 3D nyomtatói híresek különlegesen finom felbontásukról (akár 20 mikron), és halk, precíz működésükról; nincsen ez máshogy a legújabb, 3-as modell esetében sem: itt azonban már az oldható támaszanyagnak köszönhetően bármilyen komplex geometriát elkészíthetünk a legfinomabb részletekkel. Akik már próbálkoztak kétfejes 3D nyomtatással, ismerik az eljárás buktatóit: a tökéletesen egy síkba szintezett fejek is bele tudnak maszatolni egymás nyomtatási rétegeibe, így búcsút mondhattunk a szép, tiszta felületú nyomatoknak. A több tízmilliós, ipari FDM gépeknél ezt az egyik fej megemelésével, majd visszaengeésével küszöbölték ki: a technológia azonban az Ultimaker 3 megjelenéséig nem volt elérhető az open-source 3D nyomtatók között. AZ Ultimaker 3 cserélhető fejmagjai közül a másodlagos extruder mechanikusan felemelkedik, amikor az extruder használaton kívól van, és visszaugrik a helyére, amikor ezzel a fejjel nyomtat a gép. A különleges kialakítású extruder ráadásul 280 C-ig fűthető, így magasabb olvadáspontú, ipari termpolasztikus polimerekkel is tud nyomtatni a gép, mint például a Nylon vagy a PET. Természetesen az előző, 2+-os sorozathoz hasonlóan itt is két méretben kerül forgalomba a készülékek: az Extended változat az alapváltozathoz képest 100mm-rel magasabb Z tengellyel rendelkezik. A vízoldható PVA támaszanyaggal egyszerű és kényelmes a munka, a támaszanyag leoldását siettethetjük például ultrahangos mosóberendezéssel is.

 img_20161018_183616.jpg

A Makerbot termékcsalád legújabb tagja, a Replicator+ is folyamatosan nyomtatta a tárgyakat a kiállítás ideje alatt. A Replicator+ elődjéhez képest számos hardveres és szoftveres újításon esett át: a megnövelt építőtérfogat, halkabb és precízebb X tengely, valamint a ToughPLA csomaghoz fejlesztett külöonleges extruder mind-mind a professzionális gépek megoldásait ültetik be az asztali gépek működésébe. Az új, Makerbot Print szoftver ráadásul egyszerre több gépből álló nyomtató laborok szimultán üzemeltetésére is alkalmas, ráadásul ezentól nincs szükség modelleink stl formátumra történő konvertálására sem, hiszen natív CAD formátumokból közvetlenül elindíthatjuk 3D nyomtatási munkáinkat a program felületén keresztül.

 image003.png

A Replicator+ mindössze október 31-ig kapható bevezető áron.

A legnagyobb érdeklődésnek azonban a Formlabs sztereolitográfiás 3D nyomtatója örvendett, a Form2 által készített 3D nyomtatott mintadarabok ugyanis messze túlmutatnak az eddig a 3D nyomtatott alkatrészekről alkotott képünkön. A készülék 25 mikronos felbontása tökéletes felületi minőséget eredményez, az alkalmazható speciális alapanyagok és a hihetetlen részletgazdag megmunkálás a professzionális, ipari gépek sorába emelik az egymilliü Ft körüli amerikai 3D nyomtatót. Ráadásul nagyszilárdságú, flexibilis és salak nélkül kiégethető alapanyagok is elérhetőek a precíz géphez, így az ékszerészeti és fogászati, valamint precíziós öntészeti feladatokat is ki tudja szolgálni a pontos mérnöki prototípusok mellett. A fogtechnikai laborok számára kifejlesztett, FDA minősítéssel ellátott dental alapanyaggal pedig szájba helyezhető implantológiai fúrúsablonok is készíthetőek a Formlabs gépével.

 14741748_1309743252399773_2078282282_n.jpg

Az eljárás legnagyobb előnye a hihetetlenül finom felbontás mellett a műanyagszálas technológiával szemben az, hogy a modellek teljesen homogén, izótróp szerkezettel épülnek fel, így nem kell attól tartani, hogy a rétegvonalak mentén az alkatrész elhasad vagy elnyíródik. Ezzel az eljárással ipari pontossággal készíthetőek nem csupán prototípusok, de szilikonszerszámok készítéséhez mesterdarabok vagy viaszveszejtéses eljáráshoz öntészeti minták is. A Form2 által készített mesterdarabok ugyanis remekül alkalmazhatóak vákuumöntészeti eljárásokhoz, amikor költséghatékonyan szeretnénk kis szériában replikálni egy 3D nyomtatott alkatrészt.

 

A FreeDee 3D Akadémia szakmai előadásán az érdeklődők megismerhették, milyen lehetséges módokon lehet az autóipari gyártástechnológiai folyamatokat hatékonyabbá tenni 3D szkennerekkel és 3D nyomtatókkal. A nagyfelbontású Artec 3D szkennerek alkalmasak bonyolult formák mérésére, reverse engineering feladatokra vagy minőségellenőrzésre is, ráadásul az Artec speciális akciójának keretében az eszközök kedvezményes csomagban vásárolhatóak meg a Geomagic for Solidworks reverse engineering kiegészítővel együtt. Az kézi eszközzel így egyszerűen ellenőrizhetőek a gyártott alkatrészek méretbeli tűrései, de régi, használt szerszámokról is készíthetünk szerkeszthető CAD modellt az újabb tervezéshez.

A szakmai előadáson szó esett a különböző alkalmazott 3D nyomtatási technológiákról, melyek közül talán az FDM eljárás terjedt el a legszélesebb körben. Az olcsó üzemeltetés és a különböző műszaki polimerek alkalmazhatósága teszi ennyire népszerűvé a szálolvasztásos nyomtatást: az ipari műanyagokból készült költséghatékony, egyedi alkatrészek nem csupán prototípusgyártásra vagy kisszériás sorozatgyártásra teszik alkalmassá az eljárást, de gyártósori segédalkatrészek (jig-ek, gauge-ek és sablonok) előállítására is rendkívüli hatékonysággal használható.

autoipari-3d-eloadas2.jpg

Akik tizedmilliméteresnél finomabb felbontású prototípusokra, mesterdarabokra vagy öntészeti mintákra vágynak, azoknak sem kell többé több tízmillió Ft-ot fizetnük egy nagyfelbontású, sztereolitográfiás 3D nyomtatóért: a Formlabs eljárásával részletgazdag, tökéletes felületi minőségű alkatrészek készíthetőek alacsony üzemeltetési költségekkel. Ráadásul a hónap végéig a hazai forgalmazó egymillió Ft alatti bevezető áron kínálja a Form2 3D nyomtatót, így a kisebb tervezőirodák és szerszámüzemek, valamint minőségügyi laborok számára is elérhetővé vált mind a professzionális 3D szkennelés, mind a nagyfelbontású 3D nyomtatás.

Az asztali 3D nyomtatók mellett bemutatásra kerültek a Renishaw fémnyomtatási és vákuumöntészeti technológiák is; melyek az ipari, kisszériás gyártásban és különleges fröccsöntő szerszámbetétek gyártásában nyújthatnak segítséget a hazai autóipari gyártók számára.

Az autóiparban az angol Renishaw cég neve régóta jól cseng a mikron pontosságú tapintófejek és koordinátamérő-berendezések kapcsán, a cég azonban úttörő az additív gyártástechnológiák területén is. Professzionális fémnyomtatóik olyan komplex geometriájú, formakövető hűtőfuratokat tartalmazó fröccsöntő szerszámbetétek gyártására is alkalmasak, melyek segítségével egy alkatrész gyártásának ciklusideje akár a felére csökkenthető, így akár a duplájára növelve a gyártási folyamat termelékenységét. A Renishaw fémnyomtatói, valamint a fémnyomtatási szolgáltatás hazánkban a FreeDee portfóliójában is elérhető; jelenleg titánból, alumíniumból, martenzites acélból és szerszámacélból készülhetnek alkatrészek, akár utólagos hőkezeléssel vagy szubtraktív megmunkálással is.

A vákuumöntészet ugyan hagyományos technológiának számít a 3D nyomtatáshoz képest, azonban remekül kiegészítik egymást, amikor precíz, kisszériás gyártásra van szükségünk alacsony darabárral. A Renishaw vákuumöntő gépei több tucatnyi alkatrészt képesek legyártani egyetlen mesterdarab alapján készült szilikonszerszám segítségével, így töredékére csökkentve a kisebb sorozatok gyártásának idő- és erőforrás-igényeit. Az alapváltozatok poliuretánnal, a drágább gépek Nylonnal vagy viasszal is képesek dolgozni, így akár fémöntészeti feladatokra is alkalmasak. Novembertől a Renishaw Magyarország jóvoltából a FreeDee 3D Akadémia oktatótermében is helyet kap egy demo változat az említett gépből, a kurzusok hallgatói megismerkedhetnek a gép működésével és a fehasználható alapanyagok széles spektrumával is.

A szakmai előadás bizonyára sok mérnök gondolkodását elindította, hiszen a prezentáció befejeztével rengetegen maradtak beszlélgetni a technológia nyújtotta lehetőségekről. Voltak, akik most találkoztak először a 3D technológiákkal, de többnyire azért olyan szakemberek, akik már egy ideje foglalkoznak az additív ejárások alkalmazásával. Akiket mélyebben érdekel a technológia, vagy konkrét esetet illetve projektet szeretnének szakértőkkel átbeszélni, azok bátran jelentkezzenek a 3D Akadémiai additív gyártástechnológiai képzéseire vagy személyes műszaki konzultációra a FreeDee Szentkirályi utcai stúdiójában. Aki esetleg lemaradt a csütörtöki szakmai előadásról, és kíváncsi milyen lehetőségeket kínál a 3D nyomtatás és 3D szkennelés az autóiparban, erről a linkről letöltheti az előadás anyagát regisztrációt követően.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7111839815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása