HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Amerikai kutatók élethű csontokat nyomtattak

ferenck 2016.10.05. 08:30

Az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói lyukacsos és rugalmas csontszerkezetek printeléséhez dolgoztak ki hatékony módszert. A kompozitanyagok keverékéből álló csontok másik különlegessége, hogy az élő szervezet nem veti ki őket az implantáció után.

A csontok 90 százalékban hidroxiapatitból, a kalcium (az emberi testben is megtalálható) egyik ásványi formájából, 10 százalékban pedig biológiailag lebomló poliészterből, a kimondhatatlan nevű polikaprolaktonból állnak. A kompozitanyagot keresztmintás elrendezésben nyomtatják, így alakulhatnak ki benne lyukacsos részek. A csont a műanyag és a lyukacsos részek miatt „hiperrugalmas.”

csontok.jpg

A mintadarabot nagyon gyorsan, óránkénti 275 köbcentiméter tempóban printelték. In vivo, patkány szervezetében tesztelték, a gerincén végeztek vele csontátültetést. Az egész folyamat 8-12 hét helyett csak 4 hétig tartott. Az állat immunrendszere pozitívan reagált rá, egybeintegrálódott a környező szövetekkel, gyorsan csontosodott és más külső beavatkozás nélkül is segítette a csontképződést. A speciális anyagú és felépítésű nyomtatást kombinálni lehet a csontok CT felvételek alapján történő 3D nyomtatásával, így az eredeti formákkal teljesen megegyező csontpótlásokra van lehetőség.

Címkék: orvosi implantátumok bioprinting bioanyagok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1211752623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2016.10.06. 11:17:55

Értem, hogy műcsont, de mi hajtja?

Úgy értem, ebbe még kerülnek vérerek, csontszövet, csontvelő, stb?

janoszeged 2016.10.07. 11:41:00

"vérerek, csontszövet, csontvelő" már az élő szervezet dolga:-)
süti beállítások módosítása