HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ultimaker 3D nyomtatók robot markolórendszerhez

ferenck 2016.09.27. 08:30

A robotika világában az olyan masszív szereplő is, mint a svájci automatikus technológiafejlesztő, szakterületének egyik világelsője, az ABB Robotics egyre jobban kedveli a hagyományos FDM 3D nyomtatókat. A cég YuMi (You and me, te és én) nevű elektronikus összeszerelő platformján, a világ olyan első kétkarú robotján dolgozik, amelyen a karok együtt is működnek.

A napokban jelentették be, hogy a gép „lelke”, a markolórendszer prototípusa Ultimaker 2+ Extended printeren készült.

Az ABB autóipari, elektronikai és gyártópartnerei számára dolgoz ki futószalag melletti ipari robotokat. A cégfilozófia alappillére a környezeti hatás minimalizálása, a 3D nyomtatás iránt is e koncepció jegyében kezdtek el érdeklődni.

yumi.jpg

A gyorsan növekvő fogyasztói elektronikaipar automatizálására kitalált YuMi viszont más. A közismerten alulfizetett munkásokkal végeztetett tevékenységekben segédkezik, esetleg helyettesíti a humán munkaerőt. Ehhez viszont nagyon precíz markolórendszer kell, máskülönben nem boldogulna a miniatűr részekkel. Az emberrel azonos méretű munkaterületet elfoglaló YuMi pontosan megfelel a célnak: a rendszernek alkatrészeket kell megmarkolni, felemelni és rendeltetési helyükre tenni. Változatos formákkal és szerkezetekkel, alkalmasint kényes élelmiszeripari termékekkel tevékenykedik, így a rugalmasság is alapfeltétel. A megfelelő ujjakhoz egy sor prototípust próbáltak ki.

yumi0.jpg

Itt jött képbe a 3D nyomtatás. Hagyományos markolórendszerek általában alumíniumból, egyetlen iterációval készülnek el 5 hét alatt. 3DP technológiával a hetek egyetlen órára csökkennek, és a kutatók eleinte ugyan kételkedtek a műanyagban, de az eredmény hamar meggyőzte őket. Az ABB csapat végül saját CAD-terveket készített, amelyeket változatos külső szolgáltatásokhoz használnak.

yumi1.jpg

Ezek a szolgáltatások azonban elég drágák és relatíve időigényesek. 3D nyomtatással viszont időt és pénzt is spórolnak, azaz az Ultimaker-gép tökéletes választásnak bizonyult, és a nyomatok minőségével kapcsolatban sem merült fel kifogás, ami bizonyítja, hogy a hagyományos FDM printerek profi tervezői környezetben is fontos szerepet töltenek be.

Címkék: robot prototípuskészítés Ultimaker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6711744785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása