HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Építőipar: robotok és újrahasznosított műanyagok a jövő?

ferenck 2016.08.17. 08:30

A londoni építészeti szabadegyetem, az AA School of Architecture négy végzős hallgatójának friss tanulmánya szerint újrahasznosított műanyagok és a helyszínen „méretre igazított” előregyártott elemek kombinációja, illetve a munkában jelentős részt vállaló robotok jelenthetik az iparág jövőjét, amelyben kitüntetett szerep jut a 3D nyomtatásnak.

A módszerrel tervezők és építészek szabad kezet kapnak új organikus épületek és geometriai szerkezetek kivitelezéséhez. A puhakönnyű műanyag miatt attól sem kell tartaniuk, hogy a szerkezet nem bírja el a saját tömegét.

A tanulmány szerzői elméletük szemléltetéseként különféle szerkezeteket, íveket és a könnyű szerkezeteket támogató formákat talált ki, amelyeket robotkarra szerelt 3D nyomtatóval építettek fel. Az előregyártott elemekkel gyorsabban ment, mintha hagyományosabb módszert használtak volna.

recycled.jpg

Elképzelésük szerint a jövőben szomszédos épületek tervét összekombinálva együtt is funkcionáló organikus tervek hozhatók létre. Robotok kiszedhetnek egyes szerkezeteket az egyik épületből, majd az újrahasznosított műanyagrészeket beépíthetik egy másikba.

A csoport elméleti munkái ígéretesek, gyakorlati alkalmazásuk egyelőre viszont annak ellenére is korlátozott, hogy lenne rá piaci igény, amit azonban még hagyományos módszerekkel is jól kielégítenek.

Újrahasznosított műanyagok egyébként egyre több projektben szerepelnek, és a hulladékmennyiség folyamatos növekedésével újabb eljárásokat kell kidolgozni a gazdaságosabb újrahasznosításra. Más szempontból a népességnövekedéssel még több és gyorsan felépíthető házakra lesz szükség.

Mind az újrahasznosításban, mind az építkezésben kiemelt szerep juthat a 3D nyomtatásnak. A legpraktikusabb megoldást nyilvánvalóan a sok különféle technika kombinációja jelentené.

Címkék: robot újrahasznosítás építészet műanyag épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7110415682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása