HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hamarosan áramköröket nyomtathatunk?

ferenck 2016.08.05. 08:30

A 3D nyomtatás egyik korlátja, hogy nem készíthetők vele elektronikus részeket tartalmazó, működő tárgyak. Eddig legalábbis így volt, de a Continous Composite (CC3D) idahói startup Folyamatos Méretezett Gyártás (continous scaled manufacturing) technológiája komoly változásokat vetít előre. A CSM-mel különféle szálak, fémek és műanyagok gyorsan és szimultán printelhetők, kezelhetők. A nyomatok komplex funkcionális részekké állnak össze.

aramkor.jpg

Eddig szénszállal, kevlárral, üvegszállal, száloptikával, rézvezetékkel dolgoztak. A gép könnyen méretezhető alapbeállítása 16 különböző anyag, anyagkombináció extrudálását teszi lehetővé, az utókezelés folyamatos, egy perc alatt 2,3 méter készül el, de elvileg az 1200 is könnyen elérhető. Magunkon viselhető fogyasztói elektronikus cuccoktól ipari alkalmazásokig óriási a potenciál az UV-fényen alapuló technológiában.

aramkor0.jpg

A cég alapítói 2012 óta kísérleteznek a módszerrel, az első prototípus is akkor készült el, idén tavasszal pedig rézvezetéket és száloptikát nyomtattak.

aramkor1_1.jpg

A rétegalapú 3DP korlátait megszüntető CSM másik nagy előnye a gyorsaság, leggyorsabb vetélytársainál is akár tízszer hamarabb printelhető vele egy adott tárgy. Ez a sebesség a következő néhány évben érhető el. A funkcionális és nagyon masszív anyagok bármilyen formájú kombinációja újgenerációs elektronikához, többek között „intelligens” dolgok internete (IoT) eszközökhöz, repülőgép- és járműipari alkalmazásokhoz vezethet. A technológia iparágfüggően többféleképpen módosítható.

aramkor2_1.jpg

A startup partnereket keres, már több Fortune 100-as vállalat jelezte érdeklődését. Egyelőre nem tudják, hogy licencelik vagy saját maguk értékesítik a kicsit star trekes technológiát.

Címkék: áramkör innovátorok Star Trek nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr438945228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása