HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott ujjlenyomattal oldanak meg egy gyilkossági ügyet?

ferenck 2016.07.25. 11:30

Anil Jain, a Michiagan Egyetem tanára biometrikus azonosítással foglalkozik, speciális programokat használ hozzá. Gondosan ügyel, hogy a programokat ne lehessen meghackelni. Most viszont fordult a kocka: a nyomozóhatóság őt kérte fel, hogy egy gyilkossági ügy megoldáshoz vesse be hackertudományát.

Mivel az ügy még nem zárult le, kevés információ áll rendelkezésre. A rendőrség álláspontja, hogy az áldozat okostelefonján található információk alapján azonosítható a gyilkos. Csakhogy a telefont, és így az információkat is ujjlenyomat-azonosító rendszer védi.

ujjlenyomat.jpg

A rendőrségnek megvan az áldozat (2D) ujjlenyomata, és azzal a kérdéssel fordult Jain-hez és Sunpreet Arora PhD-hallgatójához, hogy a 2D alapján tudnak-e másolatot készíteni a férfi ujjlenyomatáról, ujjairól.

Sima műanyag-nyomat azonban nem elég az információk kinyeréséhez. Az ujjlenyomat azért nagyon biztonságos okostelefonokhoz, mert a készülék az emberi bőr elektromos impulzusaira reagál. A műanyag másolat viszont lehet akármilyen tökéletes, ebben az esetben azért nem működik, mert nem vezeti az áramot. Fémtinták viszont igen, kutatók már nanoszinten kísérleteznek 3D nyomtatásukkal.

Arora a printelt ujjat és ujjlenyomatokat fémes vezetőanyaggal vonta be, amelyre a telefonnak elvileg reagálnia kellene. A technológiát tökéletesítik, és bíznak benne, hogy pár héten belül a rendőrség rendelkezésére bocsátják.

Címkék: műanyag okostelefon bűnügy ujjlenyomat bűnüldözés fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr108911738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása