HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

In(3D)ustry Barcelona - ipari 3D nyomtatás konferencia a katalán fővárosban

FreeDee 2016.07.11. 12:19

Június 22-24 között került megrendezésre Barcelonában a HP fővédnöksége alatt az In(3D)ustry 3D nyomtatási kiállítás és konferencia, melyen az ipari és a desktop 3D nyomtatás kapott főszerepet. A háromnapos rendezvényen inspiráló beszélgetéseknek, érdekes és innovatív workshopoknak és kiállításnak lehetett szem- és fültanúja a nagyérdemű. A katalán főváros egyik legszebb részén, a Monjuic hegy lábánál tartott rendezvényen kiemelt szerepet kaptak az orvosi és ipari alkalmazási területek, valamint a maker közösségek és a professzionális, FDM technológiás asztali 3D nyomtatók.

 kep1.jpg 

A 3D tech kiállítás kívül-belül méltó helyszíne

A katalán nemzeti múzeum gyönyörű kertjében, a vízesésekkel és szökőkutakkal övezett festői környezetben volt található a rendezvény pavilonja, amely előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható volt a szakmai közönség számára.

A nagyszámú érdeklődő 3 zónában járhatta végig a különleges szakmai rendezvényt: a bejárathoz közel kapott helyet a 3D nyomtatási technológiákkal kapcsolatos workshopok és interaktív bemutatók tere, ahol érdekesebbnél érdekesebb projekteket ismerhetett meg vagy próbálhatott ki a kíváncsi látogató. Innen beljebb haladva a kiállítás terében találtuk magunkat, melynek leghangsúlyosabb részét a kiállítás fő támogatója és stratégiai partnere, a HP standja foglalt el. A pavilon bejárattól távoli része csak a szakmai közönség számára volt bejárható, itt volt a keynote-oknak és érdekes kerekasztalbeszélgetéseknek helyt adó színpad is, ahol a szakma neves európai képviselői és innovatív cégeinek vezetői beszélgettek az additív gyártástechnológiában rejlő lehetőségekről.

 kep2.jpg

 

3D nyomtatott divat

A konferencián alapvetően az ipari, orvosi és egyedi gyártásban rejlő lehetőségek kerültek megvitatásra. A technológiát már adaptáló innovatív cégek vezetői és kutatómérnökei mutatták be érdekesebbnél érdekesebb projektjeiket a szép számú szakmai közönségnek. Divattervezők és nyitott műhelyek üzemeltetői, valamint egyetemi kutatók osztották meg egymással tapasztalataikat, olyan nemzetközi sztárokat is felvonultatva, mint a tel avivi Danit Peleg, akinek 3D Liberty Fashion márkája beírta magát a 3D nyomtatás és a divatipar történelemkönyvébe.

Az izraeli hölgy különleges, parametrikus 3D nyomtatott ruhái is helyet kaptak a bemutatón, melyeket a legjobb minőségű Makerbot és Ultimaker asztali 3D nyomtatók segítségével készített merev és flexibilis 3D nyomtatható műanyagszálakból. Danit Peleg az egyre népszerűbb és környezetbarát PLA 3D nyomtató alapanyagok mellett a Recreus FilaFlex alapanyagaival is sokat dolgozik, hogy a különleges ruhaköltemények ne csak szoborként, hanem rugalmas, gumiszerű alapanyaguknak köszönhetően az emberi test formáját felvéve viselhető darabok is legyenek.

Érdekes és inspiráló volt hallani, ahogy dolgozik: Iris van Herpen, Louis Vuitton és Francis Bitonti mellett egyre többen kezdik alkalmazni a digitális gyártástechnológiákat a divatiparban is. A különleges ruhák mellett egyedi, 3D nyomtatással készült cipőket és kiegészítőket is láthattunk a kiállított tárgyak között, és bár a többségük a műanyagszálak olvasztásán alapuló FDM technológiát használta, akadt lézerszinterezéssel készült egyedi kalap is a standon.

 kep2a.jpg

kep3.jpg 

Művészek, makerek és ipari 3D technológiai fejlesztők találkoztak

Jó érzés volt ismerős arcokat is látni a közönség és a kiállítók soraiban, a 3Dprint.com és a 3Dprintingindustry.com korábbi újságírója, a mára szabadúszóként dolgozó Davide Sherrel sikerült összefutni a rendezvényen, aki rendszeres vendége a Design Terminal által szervezett Budapest 3D Printing Days-nek is. Idén több cikkben is méltatta a magyar 3D nyomtatási piac szereplőit, a FreeDee-t, a GigamaX3D-t és a parametric | art -ot is.

Egy kicsivel később a cseh Fillamentum cég alapítója és ügyvezetője tűnt fel a tömegben, akinek különleges, ipari minőségű 3D nyomtatási alapanyagai méltán népszerűek a 3D nyomtató közösségekben, Európában talán az egyik legnépszerűbb alapanyag az open-source Ultimaker és Makerbot asztali 3D nyomtatókkal dolgozók körében.

A workshop részlegen is akadt ismerős: a barcelonai Iaac (Institute for Advanced Architecture Catalunia) részlegén Aldo Sollazzo és tanítványai mutatták be érdekesebbnél érdekesebb projektjeiket, melyek a digitális tárgyalkotásban rejlő lehetőségekkel kísérleteztek. Láthattunk itt kinetikus interaktív installációt, generatív szobrokat és tárgyakat, valamint olyan formakísérleteket, amelyek a 3D nyomtatás kora előtt csak virtuálisan, számítógépes grafika vagy animáció formájában tudtak volna létezni. Itt kézbe is vehettük őket, sőt, kifaggathattuk a munkák készítőit is, hogy betekintést kapjuk ebbe az egészen különleges, újfajta tervezői módszertanba.

 kep4.jpg
Ötödik generációs MakerBot Replicator 3D nyomtatók, az egyetlen 3D nyomtatók a piacon, amelyek cserélhető nyomtatófejjel és szenzorokkal csökkentik a rontott vagy félbemaradó nyomtatások lehetőségét

A panelbeszélgetések és konferenciák a 3 tematikus napon különböző témák köré szerveződtek: az első nap a ‘make it as a pro’ jeligére szervezetten a digitális gyártástechnológiák használói, valamint a technológia ipari fejlesztői közötti kapcsolat szorosabbá tételéről szólt, ahol művészek és maker-ek mutathatták be projektjeiket és vitathatták meg olyan óriáscégek képviselőivel és felesztőivel, mint a HP vagy éppen a Renishaw, azaz az ipari fémnyomtatás vezető képviselői. A Renishaw professzionális ipari fémnyomtatás szolgáltatásai egyébként már Magyarországon is elérhetőek a FreeDee jóvoltából, így már a hazai piacon is elérhetőek az alumíniumból, különböző acél-ötvözetekből és titánból készült 3D nyomtatott fémalkatrészek.

 kep5.jpg 

A fémek mellett természetesen a műanyagok is fontos szerepet kaptak, hiszen nem kell több millió eurós ipari 3D nyomtató ahhoz, hogy kreatív ötleteinket digitálisan legyárthassuk. Az IAAC Fab City Research Laboratory workshopjain Makerbot és Ultimaker asztali 3D nyomtatók segítségével készültek különböző generatív divatékszerek és ruhák, előadásában pedig Danit Peleg izraeli divattervező mutatta be parametrikus ruhakölteményeit, melyek mindegyike PLA vagy flexibilis 3D nyomtató filament felhasználásával készült desktop 3D készülékekeken. Természetesen nem minden esetben elegendő az FDM technológia a kívánt eredményhez, az igazán aprólékos, áttört formákhoz megfelelőbb az SLS technológia alkalmazása, amely porszemcsékből lézerrel olvasztja össze a tárgyakat rétegről rétegre. A képen látható fejdísz is szelektív lézerszinterezéses eljárással készült poliamid (nylon) alapanyagból.

 kep6.jpg 

Eljött a nagy márkák ideje a 3D nyomtatásban: HP, Ricoh, Apple 

A 3 napos rendezvény fő szponzora az irodatechnikai óriás, a HP volt, akik legújabb fejlesztésükkel minden bizonnyal beírják majd magukat a 3D nyomtatás történelemkönyvébe. Csupán néhány évet kellett várni arra, hogy a kezdeti túlkapások és a sajtó által generált lufi kipukkanása után a világ vezető irodatechnikai cégei is bekapcsolódjanak a fejlesztésekbe. Ezek az óriások jóval óvatosabbak a kis műhelyeknél, ezért egy kicsit lassabban is reagáltak.

A Ricoh másfél éve Európában elkezdte forgalmazni a kétes megítélésű Leapfrog FDM technológiás 3D nyomtatóit, ezzel azonban csak a lábát akarta megvetni a 3D nyomtatók piacán, hiszen tavaly ősszel a frankfurti Formnext kiállításon már az ipari, SLS technológiás méregdrága saját fejlesztésű masinájukat mutatták be.

A Canon a 3D Systems asztali 3D nyomtatóit kezdte el forgalmazni, de sajnos úgy tűnik rossz lóra tett: a 3D Systems nemrég ugyanis bejelentette, hogy kivonul a desktop 3D nyomtató piacról, megszünteti a Cubify oldalt és a Cube 3D nyomtatók palettáját is. Ez azt jelenti, hogy nem fejlesztik tovább a termékcsaládot, a szemfülesek azonban kihasználva a helyzetet, most különleges kedvezményekkel, akár féláron juthatnak hozzá a forgalmazóknál készleten maradt utolsó gépekhez. A FreeDee különlegesen nagy kedvezménnyel kínálja a népszerű 3D nyomtatót, az akciós Cube 3D nyomtatókat.

Az irodatechnikai cégek mellett egy másik óriás is nyit a 3D felé: bár nem volt nagy beharangozás, de az Apple elkezdte forgalmazni az Apple Store-okban a holland Ultimaker 3D nyomtatókat, hogy ki tudja szolgálni az ilyen érdeklődésű ügyfeleit is. Az Ultimaker gépek méltán népszerűek világszerte, szép, letisztult design és makulátlan nyomtatási minőség jellemzi a megbízható gépeket. Nem véletlen dolgoznak vele az Eventuri mérnökei is, akik csúcsminőségű autókhoz készítenek Ultimakerrel 3D nyomtatott alkatrészeket. Emellett a letisztult design is a cupertino-i filozófiát hordozza magában: a szép, fehér masinák annyira csendesen dolgoznak, hogy irodai illetve otthoni felhasználásra egyaránt tökéletesek. 

ultimaker-extended-768x576.jpg

 

kep7.jpg

A legnagyobb és legimpozánsabb stand a HP területe volt, ahol a számos ismertető anyag és demo nyomtatás mellett végre valahára magát a gépet is meg lehetett tekinteni működés közben. 2 évet vártam erre a pillanatra, sem a Formnext-en, sem a többi 3D print expo-n nem lehetett látni a gépet, csupán mintadarabokat és animációkat a készülő gépről. Őszintén szólva kicsit szkeptikussá is váltam, attól félve, hogy a fejlesztés valahol mégiscsak elakadt, és nem lesz semmi az évek óta beharangozott csodamasinából. De szerencsére alaptalan volt a kétkedés, a gép készen van, hamarosan kapható is lesz a kereskedelmi forgalomban, és tényleg olyan fantasztikus, mint amilyennek első hallásra tűnt. A HP most már komolyan gondolja a dolgot, a teljes 3D nyomtatási ökoszisztémában az élre szeretne törni: ezt jelzi a Sprout platform, amely a 3D nyomtatható tartalmak előállítását teszi lehetővé bárki számára interaktív módon, valamint a piacvezető német 3D szkenner, a DAVID felvásárlása is. Így a különleges, ipari masinájukkal komplett megoldást kínálnak a nagy ipari cégek és tervezőirodák számára.

 

kep8.jpg

kep9.jpg

 

A HP 3D nyomtató rendszere alapvetően 2 modulból áll: az egyik maga a nyomtató, a másik az utómunka állomás, amely lehűti a modellt, letisztítja és újrafelhasználhatóvá teszi a megmaradt alapanyagot, és vegyi kezeléssel élénkíti a színeket. A különleges gép színes modelleket is tud készíteni, ráadásul a felhasznált poliamid alapanyagból különösen kemény s flexibilis alkatrészeket is elő tud állítani, ezzel gyakorlatilag a filmeken kívül teljesen lefedve az ipari alkalmazhatóságot. Emellett a gép rendkívül gyors is, kombinálva ezzel a létező technológiák közül a legjobbakat. Kicsit olyan, mintha egy binder jetting, polyjet és sls technológiás gépet kombinálnánk, hiszen a poliamid alapanyag a lézerszinterezéses gépekre jellemző, a por alapanyag rétegről rétegre színezése a binder jetting gépek sajátja, a kompozituok és fotopolimerek, valamint a fúvókás rendszer pedig az Objet PolyJet technológiájú professzionális 3D nyomtatóira jellemző.

A HP egyelőre Spanyolországban a legerősebb, itt található a fejlesztő központjuk is. Idén egyelőre a nyugat-európai disztribútori hálózatukat fejlesztik, azonban várhatóan néhány hónapon belül már Magyarországon is kapható lesz a rendszer. A szabadalmaztatott MultiJet Fusion platform az alapanyagok tekintetében nyílt rendszer lesz, így külsős cégek is fejleszthetnek hozzá anyagokat. A bemutatott darabokon remekül látszik az ipari minőség, az animációból pedig megérhetjük, hogyan is működik a HP különleges 3D nyomtatási technológiája.

 

 

 

 

Címkék: trendek design divat kiállítás művészet orvosi Apple HP MakerBot nyomtatóanyagok 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr248880266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása