HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Prekog-maszk jelzi előre, hogy fenntartható-e a fejlődés, vagy sem

ferenck 2016.05.04. 11:30

Chadwick John Friedman denveri egyetemista tweetekre reagáló nyomtatott hangulatlámpájával tavaly hívta fel magára a figyelmet.

Új projektjében maradt a Twitter és a 3D nyomtatás, lámpáról viszont maszkokra váltott és a többértelmű PrecogNation nevet adta neki. A prekog Philip K. Dick jövőbelátó hőseire, felismerő (recognition) technológiákra stb. utal.

precognation0.jpg

A projektben futurológia és ősrégi hagyomány, misztikus-mágikus világok kapcsolódnak össze: a maszkok az általuk természetfeletti erővel felruházott, szellemekkel és égiekkel kommunikáló sámánokat, transzba révedést, a létezés köztes állapotát idézik.

Csakhogy Friedman nyomtatott egybedolgozott maszkjait kizárólag adatok, mégpedig ezúttal is tweetek működtetik. Az Arduino Yun közvetítésével kapcsolódnak a Twitterhez, és a fenntartható fejlődésről gyűjtögetnek valósidejű adatokat, tudósítanak, majd a tartalmak hangulatától függően a zöld, a piros vagy a kék világít, jelezve, hogy az adott trendre vonatkozó topikok pozitívak, negatívak vagy vegyes hangulatúak. Kulcsszavakra, kifejezésekre keres: pirosat látunk, ha az erdőirtás, globális felmelegedés, környezetszennyezés a domináns, zöldet, ha a megújuló energia, szélturbina és hasonlók. A „jegesmedve”, „sarki olvadás” stb. kifejezésekkel viszont nem tud mit kezdeni, és a kékhez kerülnek.

precognation.jpg   

A jövőt reprezentáló három arc azonos – ez a jövő egyszerre tökéletes és ijesztően tökéletes, a saját magától megszállott társadalom tökélye. Arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenekelőtt a fenntartható fejlődésért kellene küzdenünk. Friedman bízik benne, hogy elég provokatívak, és a jövőről való gondolkodásra emlékeztetnek.

Az eddigi tapasztalatok lehangolóak: a piros és a kék színek gyakrabban tűnnek fel, mint a zöld. Viszont ez arra is utalhat, hogy a tweetekben gyakran említik a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos témákat.

Címkék: jövő környezetvédelem maszk közösségi hálózatok környezetbarát technológiák Twitter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr318683046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása