HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Délkelet-Ázsia első nyomtatott otthona

ferenck 2016.04.29. 11:30

Pitupong Chaowakul, a bangkoki Supermachine Studio építésze és a Siam Cement Group (SCG) létrehozták Délkelet-Ázsia első nyomtatott otthonát, egy „21. századi barlangot.”

Pitupong az emberi lakókörnyezet történelmét tanulmányozva jutott el az ősidőkig, amikor eleink barlangokban találtak menedéket, biztonságot. Azóta kinőttünk belőlük, de a barlang szóhoz ma is távoli és békés helyet asszociálunk. Ebben az értelemben használja, és ezt a jelentést kívánta 21. századi kontextusba emelni.

Az otthon új koncepciója paradigmaváltáshoz is vezethet.

thai_1.jpg

Miért kell doboznak kinéznie? – teszi fel a kérdést, amelynek alternatíváját munkájával villantja fel. A hat oszlop megmunkálása felfelé és lefelé csavarodó cseppköveket idéz, a 3DP rétegezése viszont egyértelmű modern hangulatot ad nekik. Az összekötő pontokat és az oszlopokat is úgy dolgozták ki, hogy a 180 háromszög-alakú részből összeállított geodéziai lámpát felkapcsolva különös árnyékeffektusokat érzékeljünk.

A „barlangot” 3D nyomtatás nélkül nem lehetett volna kivitelezni. Minden egyes részét az SCG gyárában printelték – a tervezés három, az építés egy hónapig tartott. Az FDM és a finom részletek kidolgozására tökéletes porágy/tintasugaras technológiát kombinálva használták, olasz betonnyomtatón (WASP modellen), és az alkalomra készített speciális, kőszerű cementtel dolgoztak. Kötőanyagot és különféle szálakat tettek bele. A munkában olasz szakemberek is részt vettek.

thai0.JPG

Pitupong szerint a 3DP a világ legismertebb történelmi épületeivel, például a Taj Mahallal vagy a Sagrada Familiával azonos esztétikai értékű munkákhoz vezethet. Ha Gaudi korában létezett volna a technológia, az ikonikus templomot sok-sok évvel korábban befejezik.

Az épületnyomtatás széleskörű elterjedéséhez azonban tetemes pénzösszegeket kellene befektetni, ami egyelőre, ideig-óráig hátráltatja a fejlődést.

Címkék: jövő építészet Ázsia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr768670160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása