HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Artec Eva 2. világháborús német tengeralattjárót szkennel

ferenck 2016.02.26. 08:30

Az idő, az ember és a természet a történelem annyi örökségét megsemmisítette már, hogy számolni is felesleges. Nyomukat csak írásos emlékek, könyvek, fényképek és a szájhagyomány őrzik. A 3D szkenneléssel viszont megváltozott a világ, egyre több múzeum és más intézmény ezzel a technológiával igyekszik féltve őrzött kincseit a következő évtizedekre, évszázadokra átmenekíteni.

Az Artec 3D szkennereivel sok múzeumi gyűjteményt és történelmi helyet örökítettek meg: asszír reliefeket a British Múzeumban, prehistorikus állatok és hominidák kövületeit Kenyában stb. Emlékek megőrzése azonban nemcsak az antik és a történelem előtti világról, hanem a közelmúltról, például a 20. századról is szól.

A náci Németország haditengerészetének legkisebb, egyszemélyes tengeralattjáróját, a Biber (magyarul hód) sok aknát szállított, a hajó két oldalára csatolt torpedók pedig a belga és a holland partokhoz közel támadták az ellenséget. A vízi jármű gyártói hamari munkát végeztek, 1944 januárjában és februárjában kevesebb mint hat hét alatt dobták össze, ami a teljesítményén meg is látszott. Irányítója kb. egy mozgó koporsóba szállt be. 1945. január és április között 109-et vetettek be, és csak 32 élte túl.

Most egy ilyet szkennelt le a restaurációt előkészítendő a holland tengeri örökség alapítványa által támogatott Erwin Kanters, a Miniyours 3D cég vezetője.

„Mivel az összes fém öreg és horpadt volt, egészen könnyen ment a szkennelés, és akadt is mit szkennelni” – nyilatkozta Kanters.

eva.jpg

A hajótestet, propellereket és a torpedót egyaránt leszkennelték az akkumulátorról üzemeltetett Évával. A Hód ugyan mini-tengeralattjáró volt, de szkennelésre még így is méretes darabnak bizonyult, és Kanters több mint egy teljes napig elbíbelődött az apró részletekre kiterjedő munkával. A nyers adatokból több mint 10 fájlt generált, 3 gigával fájlonként.

eva0.jpg

„Mivel minden egyes szakaszhoz egészen sok szken kellett, a maximális pontosság miatt hasznos volt több fájllal dolgozni és a tengeralattjárót szakaszonként szkennelni. Az Artec Studio nagyon gyors és könnyű használni. Ugyan jobban szeretem a kézi utófeldolgozást, de az automatizált utófeldolgozás egyszerűen döbbenetes! A Studio algoritmusai rengeteget segítenek közben” – értékel Kanters.

eva2.jpg

A propellereket és a hajótest részeit dolgozta fel. A feldolgozás nagyobbik része az alapítvány munkatársaihoz fűződik. A Hódot most rekonstruálják, és a jövőben ki is fogják állítani. Eléggé megrongálódott, így a munkálatok eltarthatnak egy darabig.

eva3.jpg

Az Artec Eva 3D szkenner Magyarországon a FreeDee-től vásárolható meg.

Címkék: múzeum tengeralattjáró műemlékvédelem történelemtudomány 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr218419374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása