HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rajban dolgozó robotcsónakok

ferenck 2016.02.08. 11:30

A robotrajok úgy működnek, mint a madárcsoportok. Mindegyik tag tudja, mit tesz a mellette lévő, ösztönösen alkalmazkodnak egymáshoz. A „lokális” interakciók aztán az egyes tagok intelligenciáján túlmutató együttes („globális”) viselkedéseket generálnak.

swarm.jpg

Portugál kutatók ezen elvek alapján működő robotcsónakokat fejlesztenek: az egyes robotok tisztában vannak a szomszéd tevékenységével, ösztönösen koordinálnak egymással. A gépek megfigyelést, környezetmonitorozást, kutató és mentőmunkálatokat végezhetnek.

swarm0.jpg

A darwini evolúciót alkalmazzák rájuk. Eleinte nagyon egyszerű, buta „aggyal”, kontrollerekkel kezdik, előbb-utóbb valamelyik mutat valami érdekeset, aztán lemásolják, véletlenszerű változtatásokat (mutációkat) végeznek rajtuk, és így tovább, az evolúciós algoritmust addig alkalmazzák rájuk, amíg egy kontroller képes nem lesz kivitelezni a feladatot. Ez ugyan nem a természetes kiválasztódás, viszont az „agyat” használó csónakok képesek autonóm cselekedni. Az agy Raspberry Pi2 számítógépet, iránytűt, GPS-t tartalmaz, wifi kapcsolattal rendelkezik. Úgy működnek, mint az említett madarak.

swarm1.jpg

Ha az egyik csónak leáll, szomszédja átveszi a funkcióit. A botokat részben 3D nyomtatással, részben CNC marással készítették.

Címkék: robot környezetvédelem CNC

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr168368650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása