HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Neri Oxman: a 3D nyomtatás az emberiség új korszakának kezdete

ferenck 2016.02.01. 08:30

A „harmadik ipari forradalom” a 3D nyomtatás egyik szinonimájává vált.

A textilipar mechanizálása volt az első, Henry Ford futószalagja a második. Az együttműködésre összpontosító és a digitális technológiákkal kivitelezett kisszériás gyártást elindító 3DP rakja le a harmadik alapjait.

Az idei davosi Világgazdasági Fórumon az építész és tervező Neri Oxman egy lépéssel továbbment: az iparosodás és a tömegtermelés óta használt világ-gép paradigmát az „élő minőséget a tárgyakba, épületekbe és városokba” gondolattal egészítette ki.

neri.jpg

A digitális technológiákkal ugyanis hamar eljön a negyedik ipari forradalom, a „biológiai korszak.” A biomasszát hasznos biotermékké változtató mikroorganizmusok gyárakat képesek utánozni, hatásuk az öltözködéstől az épületanyagokig és a közlekedésig egyaránt érzékelhető. A fonalféreg (E. coli) például cukorrá, a zsír dízellé, a kukorica műanyaggá alakítható át.

neri1_1.jpg

Oxman holisztikus megközelítésében az „anyagökológia” világában a gyártási folyamat elválaszthatatlan dolgok digitális előállításától, szintetikus biológiától, környezettől és magától az anyagtól. A szenet bioüzemanyaggá változtató fotoszintetikus épülethomlokzatokról, a bőrt szelektív szűréssel tápláló mikrobiomákról, a sérült szövetet kijavító nyomtatott anyagokról beszél. A biológiai korszakban a tervezők és építészek a termékek és szerkezetek növekedését, önkorrekcióját és alkalmazkodását elősegítő új és dinamikus designlehetőségekről álmodhatnak. Bányászat és más hagyományos eljárások helyett szintetikus biológiával, számítógépes tervezéssel, 3D nyomtatással és mindezek összekombinálásával állítunk elő fizikai tárgyakat.

neri2_1.jpg

A posztmodern technológiák újraértelmezése fontos szerepet játszik Oxman munkásságában: az általa elképzelt jövőben eltávolodunk a mechanikus világtól, organikusabb valóság bontakozik ki előttünk. Nyomtatott épületek, bionyomtatás és 4D nyomtatás egyaránt e szemléletváltást készítik elő.

Címkék: trendek jövő épületnyomtatás 3D nyomtatás 4D bioprinting

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr518338184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2016.02.02. 18:16:32

Az egész gondolatmenetnek csak egy szépséghibája van: ezek a technológiák nem tudnak, és NAGYON sokáig nem is fognak tudni versenyezni a tömegtermeléssel. Magyarán hiába tudok otthon bármit előállítani, ha az nekem nyersanyagban, időben, áramban stb. jóval többe van, mint a tömeggyártott cucc. Az pedig szinte mindig elég: csak annak nem, aki tényleg valami NAGYON egyedit akar előállítani (pl. prototípust). Így hát kb. az egyénre szabott gyógyszerek/szervek (házi!) nyomtathatóságának megjelenéséig a tömegek számára nem lesz jelentősége (kkv-k számára viszont annál inkább).
süti beállítások módosítása