HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással jobban érthető az Univerzum fejlődése

ferenck 2015.12.16. 08:30

A 3D nyomtatás szép lassan teret hódít a légjárműiparban, és hosszútávú terveiben szereplő űrhajók részeihez már a NASA is alkalmazza a technológiát. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt és most közönséges asztali gépekkel ne kutathatnánk a világegyetem fejlődésének titkait.

A galaxisok kialakulására specializálódott Miguel Aragón-Calvo, a Riverside-i Kalifornia Egyetem vendégtanára pontosan ezt teszi. Számítógépes szimulációkkal támogatott automatizált módszeren dolgozik, amellyel a fejlődési folyamat azonosítható és nyomon követhető.

univerzum.jpg

Munka közben jött rá, hogy maguktól változó nagyon komplex CAD-modelekkel dolgozik, amelyeket még számítógépes grafikával is rendkívül nehéz képpé alakítani. 3D nyomtatással viszont közvetlen interakcióba tud lépni a modellekkel, és azonnal látja a problémát.

„Esetenként heuréka-pillanatokat eredményez” – mondta.

A szimulációk szerkezetek formáján és átalakulásán alapulnak, viszont – mivel a legtöbb modell 2D – nagyon nehéz látni a kapcsolódások kialakulását. Az ezzel a megközelítéssel dolgozó jelenlegi technikák távolról sem optimálisak. A 3DP opció viszont sokkal egyszerűbb és hatékonyabb. A harmadik dimenzió az idő a szó szerint kézzel fogható modelleken. Térbeli változóként használva az időt is, 3D-s kozmikus szerkezetek 4D-s tárgyakként egyszerűen azonosíthatók és követhetők.

univerzum1.jpg

Az univerzum szövevényeit korábban ugyan sokszor látta már képernyőn, de a modell kézbevételekor vált minden világossá számára. Aragón-Calvo emlékeztet: az érintésen alapul agyunk egyik leghatékonyabb adatgyűjtő módszere.

Megoldása annyira jól sikerült, hogy már a galaxis-formálódás új modelljén dolgozik.

Címkék: űrkutatás 3D modellezés NASA CAD

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr608174930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása