HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és agystimulálás

ferenck 2015.09.01. 11:30

A minnesotai Mayo Klinika és a Deakin Egyetem közös projektjében innovatív diákok orvosi mikroeszközökhöz nyomtatnak biokompatibilis burkolatot. A szerkezetek rendeltetése, hogy agyba implantálva, annak mélyrétegeit stimulálják (deep brain stimulation, DBS).

agy_1.jpg

A DBS lényege, hogy a szerkezet az agy célzott részeire küld elektromos jelzéseket, amelyekkel különféle neurológiai rendellenességek kezelhetők. A nyomtatott burkolat az orvosi szilikonból és más ragadós folyadékokból, pépekből álló biokompatibilis anyaga miatt fontos: kompatibilis az élő szövettel, rendszerrel, nem mérgező és nem okoz fertőzést, fiziológiailag nem reaktív, az immunrendszer nem utasítja el.

agy2_1.jpg

A burkolatot SolidWorks CAD programmal tervezték, háromféle prototípust készítettek belőle eddig. Gyorsan és többfajta anyaggal dolgozó, a biokompatibilis szilikont különösen jól kezelő EnvisionTEC Bioplotter nyomtatót használtak hozzá.

agy3_1.jpg

Mindhárom prototípust tesztelték (természetesen nem embereken), és működtek. Ez azt jelenti, hogy komoly lehetőségek rejlenek a DBS mikroeszközben. Úgy tűnik, a projektnek sikerült megoldania az eddigi legnagyobb problémát, a biokompatibilitást. Kérdés persze, hogy milyen módon juttatják a készüléket emberi agyakba.

Címkék: orvosi nyomtatóanyagok bioprinting bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr77747732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása