HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ első nyomtatott CD-lejátszója

ferenck 2015.05.29. 08:30

A CD-k kora lejárt, CD-lejátszón is egyre kevesebbszer hallgatunk zenét, ráadásul 3D nyomtatás és fogyasztói elektronika egyelőre két külön világ, ígéretes próbálkozások ellenére is (egyelőre) kevés átfedéssel. A printelt kütyük többsége egy-két világítófelületből, huzalokból, vezetékekből és Arduinoból, valamint egy csomó robotból áll. Hiába népszerűek például a robotok, a nagy gyártók aligha mennek csődbe miattuk, igaz, nem is ez a cél.

Ezzel együtt dicséretes teljesítmény, hogy a négy brit fiatalból álló Botz&Us startup előállt a világ első nyomtatott CD-lejátszójával, ami hangminőségben állítólag felveszi a versenyt a nagy hangrendszerekkel. (A lenti videó alapján döntse el mindenki, hogy ez így van, vagy sem.)

cdplayer1.jpg

A Botz&Us csapat az embert otthoni tevékenységében segítő olcsó nyomtatott eszközökben gondolkozik, év végén például be szeretnék mutatni fejlesztésben lévő társrobotjukat. Első kész munkájuk, a CD-lejátszó szintén az otthoni kényelmet szolgálja. Tervezője, Andrei zenerajongó, több mint egy évtizede épít hangfalakat, egyik barátja pedig szintén régóta dolgozik olcsó audió készleteken (erősítő, hangerőszabályzó, CD-lejátszó stb.). Az 500 font alatti készletekből összeállítható eszközök minősége – Andrei szerint – van olyan jó, mint az 1500-2000 fontos rendszereké. Mindeközben egy Makergear M2 gép jóvoltából megismerkedett és kísérletezni kezdett a 3D nyomtatótechnológiával, és a két terület integrálása törvényszerűen merült fel bennük. Logikusnak tűnt, hogy működő CD-lejátszó tervezése és nyomtatása lesz a következő lépés.

A tervet Solidworks és Simplify szoftverekkel készítette, a printeléshez ABS-t használtak. Szerencséjükre olyan sikeresen megbuheráltak egy fúvókát, hogy 32 óra helyett mindössze hat órát vett igénybe a nyomtatás. Az elektronika kivételével az összes részt, a mechanikusokat is printelték.

Címkék: zene csináld magad

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr227498956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása