HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott sátorban tárolt zöldség-gyümölcs

ferenck 2015.03.17. 08:30

Arne Pauwels, flamand termékfejlesztő eredeti megoldást talált ki a szegény országok egyik élelmezési problémájára, zöldségek és gyümölcsök tárolására. Wakati One nevű technológiája sokat segítene például a Szaharától déli Afrika mezőgazdáin. 3 wattos pici napelemmel működő, részben nyomtatott sátrat talált ki, amelyben hosszú ideig frissen tartható maximum 200 kiló élelmiszer. Ez a megoldás lényegesen olcsóbb a hagyományos hűtőtechnológiánál, és kevesebb energiát is használ el, mint egy jégszekrény. Időt és pénzt spórolhatnak meg vele afrikai kisfarmerek.

wakati2.jpg

Pauwels abból indult ki, hogy zöldségek és gyümölcsök minőségének megőrzésénél nem a hidegen tárolás, hanem a folyadékpótlás a legfontosabb szempont. A hűtés csak lelassítja a forró égövben nagyon gyors párolgást, de nem oldja meg a problémát. Nedves környezet, a sterilizált sátron belüli mikroklíma kialakítása viszont igen. Pauwels megvalósította – a 99 százalékos páratartalomban zöldség, gyümölcs kétszer annyi ideig marad friss, mint egy jégszekrényben.

wakati1.jpg

A 3D – sztereolitográfia – nyomtatás ahhoz kellett, hogy a sátrat a lehető leggazdaságosabban, afrikai mezőgazdáknak is elfogadható áron dolgozza ki. A prototípus elkészítésében az ismert belgiumi 3DP szolgáltató, a Materialise segítette. A Materialise benini nyári iskolájában le is tesztelte a Wakati One-t – működött, és nagyon tetszett a helyieknek. További tesztek a következő hónapokban várhatók, utána kezdik el értékesíteni az első darabokat.

Címkék: élelmiszer Afrika Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr267275567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása