HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

4D-s tárgyak „árnyai” 3D nyomtatással

ferenck 2015.02.18. 11:30

A 3D technológiák térhódításával sokszor tűnik úgy, mintha a 3D valami új és futurisztikus lenne. Nem az, mert a Homo sapiens mindig háromdimenziós környezetben élt, eleve úgy vagyunk huzalozva, hogy 3D-ben képzeljük el és lássuk a világot. A tárgyaknak szélessége, hosszúsága és magassága van, ebben a három dimenzióban mozgunk.

4d1_1.jpg4d2_1.jpg

A negyedik dimenzió – objektumoknak a másik három térdimenzióra merőleges dimenziója – viszont teljesen más, a tudomány hiába foglalkozik vele évszázadok óta, a sötétben tapogatózunk. A negyedik dimenziót az idő múlásával is szokás azonosítani, de az idő nem a térbeli kiterjedés iránya, hanem időbeli kiterjedés. Jelenlegi univerzumunkban nem tudunk valós, fizikai 4D-s tárgyat alkotni, csak az illúzióját. A négydimenziójú teret nagyon nehéz elképzelni, de matematikailag és grafikusan, két dimenzióra, például monitorra vetített háromdimenziós képpel jól szemléltethető.

4d3.jpg

Ilyesmikkel, sztereografikus megoldásokkal foglalkozik Henry Segerman, az Oklahoma Egyetem matematikusa, aki egyben művész is. „Szórakoztatóbb, mint a majmok hiperkockája” című munkájában megmutatja, milyenek lehetnek egy 4D kocka (Tesseract) árnyékai. A hiperkockát 3D nyomtatással készült szobrok reprezentálják. Bárki kísérletezhet vele, a gyönyörű modellek a Shapeways-ről és a Thingiverse-ről is letölthetők.

4d4.jpg

Címkék: művészet 4D Shapeways Thingiverse

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1007184221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása