HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott infografikán San Francisco társadalmi topográfiája

ferenck 2015.01.29. 08:30

A big data korának információtechnológián túlmutató érdekes jelensége, hogy megváltozott a nem is olyan régen még dögunalom adatmegjelenítés, részben a blogszféra melléktermékeként rövid időn belül csomó izgalmas stílus tűnt fel, amik nemcsak mutatósak, de érthetők is.

sf8.jpg

A gkapriel nevű Instructable felhasználó egy (vagy inkább kettő-három) lépéssel továbbment, San Francisco társadalmi topográfiáját megjelenítő infografikáit 3D nyomtatással készítette el. A háromdimenziós munka amellett, hogy információgazdag, műalkotásként is megállja a helyét.

Gkapriel a DataSF nyilvánosan hozzáférhető adataiból kilenc szociális tényező alapján térképezte fel a Csendes-óceán parti nagyvárost. Azért választott ennyit, mert a lehető legszélesebb körű, minél több aspektust (lakóterület-sűrűség, környezeti zajszint, mennyi idő alatt közelíthető meg autóval egy-egy kórház, kerékpárutak száma, átlagjövedelem stb.) feldolgozó portrét akart végeredménynek.

sf2_1.jpgsf5.jpgsf6.jpg

Az adatokat földrajzi referenciákkal felcímkézett 2D-s tematikus térképekké alakította, majd Grashopper plug-int használva a térképekből Rhinoba importálta a GIS (geographic information system) információkat, és elkészítette a 3D-s modelleket. A nyomtatható formához Autodesk MeshMixert, a nyomtatáshoz Objet Connex 500 gépet használt. A kilenc nyomatot (részben) lézervágóval bekeretezte, a térképek egyetlen – falra akasztható – műtárggyá álltak össze.

sf9.jpg

Mivel a 3D nyomtatótechnológia egyre megfizethetőbb lesz, komoly hatással lehet az adatmegjelenítésre, azon keresztül pedig a big data tudományára, gkapriel pedig követőkre találhat.

Címkék: térkép Big Data

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr757118591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása